Migratie & ontwikkelingssamenwerking: hoe zit het?

Datum: 22 februari 2018

Migratie en ontwikkelingssamenwerking: het kabinet noemt ze in een adem en de twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens het voorlezen van de regeringsverklaring zei Minister-President Rutte: “Daarom is ook extra geld nodig voor ontwikkelingssamenwerking, om armoede en geweld – als grondoorzaken van migratie en vluchtelingenstromen – te bestrijden.”

 

De premier die op een belangrijk moment positief spreekt over een investering in ontwikkelingssamenwerking, dat klinkt als goed nieuws! Ook het regeerakkoord maakt deze koppeling, alsmede onze nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag.

Daarom is ook extra geld nodig voor ontwikkelingssamenwerking, om armoede en geweld – als grondoorzaken van migratie en vluchtelingenstromen – te bestrijden.

Hoe zit het nou eigenlijk?
Maar wat ís de koppeling tussen migratie en ontwikkelingssamenwerking? Draagt een investering in ontwikkelingssamenwerking wel echt bij aan het verminderen van migratiestromen? Is een vermindering van migratiestromen wel wenselijk? Maar ook: Wat betekent deze focus voor noodhulp? Wat betekent het voor investeringen in sub-Sahara Afrika en andere ontwikkelingsrelevante uitgaven die niet direct linken aan wat dit kabinet de ‘migratieproblematiek’ noemt?

 

Deze vragen zijn relevant voor alle Partos-leden en verdienen de nodige aandacht. Het is dan ook een lang gekoesterde wens van Partos en enkele leden om dit thema te bespreken en te bekijken hoe de Nederlandse ontwikkelingssector zich hierin kan positioneren.

 

Save the date: 22 februari
Partos zet daarom de eerste stap in samenwerking met Cordaid en HIRDA, door op donderdag 22 februari  een bijeenkomst voor Partos-leden te organiseren. Wat is de relatie tussen ontwikkeling en migratie? Wat zijn de bevindingen van onderzoek? Bijvoorbeeld naar het huidige gebruik van ontwikkelingsmiddelen voor migratie beperkende doeleinden?

 

Heeft jouw organisatie een helder beeld op de koppeling tussen migratie en ontwikkelingssamenwerking? Of heb je juist het gevoel dat je onvoldoende op de hoogte bent van dit onderwerp? Dan ziet Partos jou graag op donderdagmiddag 22 februari! Informatie over de precieze locatie (Den Haag/Amsterdam) en het programma volgt snel, maar blok deze datum vast in je agenda.

 

Meer interesse?
Ben jij bezig met migratie en wil je graag meedenken over deze bijeenkomst of een eventuele positionering van Partos over deze thematiek? Neem dan contact op met Ingrid Coenen (politiek analist, ingrid@remove-this.partos.nl).