HandSpeak Vietnam winnaar eerste NOW-Us! Award op Partos Innovation Festival 2018

Nieuws

Tijdens het vijfde Partos Innovation Festival heeft HandSpeak Vietnam met hun project ‘Brighten Vietnamese Sign Laguage’ de allereerste NOW-Us! Award (NOthing about, Withous Us) gewonnen. Het team ontving de award en geldprijs van € 25.000,-. De NOW-Us! Award is in het leven geroepen om een podium te kunnen bieden aan de koplopers op het gebied van inclusieve ontwikkeling, zoals Handspeak Vietnam. Het is door The Spindle en Voice (een initiatief van het ministerie van buitenlandse zaken, uitgevoerd door Oxfam Novib en Hivos) gelanceerd. Het doel is om inclusie in het algemeen te vieren en initiatieven die zich hiervoor inzetten een stem te geven.


Handspeak Vietnam

Er zijn 2,6 miljoen dove mensen in Vietnam. Slechts 30 van hen zijn afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit. Dit is een schrijnend laag percentage en dit komt omdat er nauwelijks leraren of mogelijkheden tot onderwijs zijn voor dove mensen  in Vietnam. Hierdoor raken zij geïsoleerd en blijven zij afhankelijk van de hulp van hun naaste omgeving. Handspeak Vietnam, bestaande uit dove mensen, heeft de taak op zich genomen om onderwijs en kennis te bieden voor de dovengemeenschap, hen uit hun (sociale) isolement te halen en hun communicatie met elkaar en de rest van de wereld te stimuleren. Zij ontwikkelen zichzelf tot sterke, onafhankelijke en capabele leden van hun samenleving met de onmisbare hulp van Handspeak Vietnam.

 

Unanieme beslissing
De jury heeft unaniem gekozen voor dit project, omdat zij uniek is in een land waar gebarentaal helemaal niet ontwikkeld is. Juryvoorzitter Farzaneh Moazzeni: “Handspeak Vietnam probeert één lijn te krijgen in de gebarentaal door het hele land en iedereen hierin te verenigen. Ook viel het projectteam positief op door hun enorme passie, inzet en goede samenwerking. Zij weten met heel weinig middelen heel veel te bereiken onder moeilijke omstandigheden en de jury weet zeker dat zij met het geldbedrag nog heel veel meer kunnen bereiken onder een doelgroep die in Vietnam veel te weinig aandacht krijgt.”

 

Winnaars overweldigd
Handspeak Vietnam kon zelf nauwelijks geloven dat zij gewonnen hadden. “Een droom die uitkwam”, volgens teamlid Nguyen Tran Thuy Tien. Ze hebben enorm veel geleerd van andere teams tijdens hun verblijf in Nederland voor de NOW-Us week en waren erg van hen onder de indruk. Handspeak Vietnam gaat het prijzengeld inzetten om de leden van de dovengemeenschap in de drie grootste provincies nog beter te trainen om activiteiten te organiseren voor en hun kennis door te geven aan de dove leden van hun lokale gemeenschap, zodat zij onafhankelijk en zelfverzekerd in het leven kunnen staan.

 

Podium voor koplopers
De projectteams, allen uit Afrika en Azië, zijn gestart door mensen die zelf ook tot de doelgroep behoren waar ze zich voor inzetten. Uit 319 aanmeldingen werden de beste 10 uitgenodigd om naar Nederland te komen om hun projecten te presenteren, workshops te volgen, van elkaar te leren en hun projecten met nieuwe netwerkpartners vooruit te kunnen helpen. Op de tweede plaats eindigde het LGBTI Youth Radio Initiative uit de Democratisch Republiek  Congo. Plek drie was voor Access Nigeria dat zich inzet voor de toegang van mensen met een beperking tot het verkiezingsproces. Zij wonnen respectievelijk € 15.000,- en € 10.000,- voor hun projecten.

 

Van verkennen naar innoveren

Directeur Bart Romijn was ontzettend onder de indruk van de kracht, creativiteit en vastbeslotenheid van de projectteams die genomineerd waren voor de NOW Us! Award.

Mensen hebben een enorme veranderkracht. Zij belichamen de kern van ‘civic power’ waar wij ons mee kunnen verbinden en waar wij ruimte en ondersteuning aan kunnen geven. Teams hebben elkaar ook versterkt tijdens de NOW-Us! Week. De bruisende energie van de nieuwe beweging werd zichtbaar vandaag. Bart Romijn

 

Meer winnaars
Naast de NOW-Us! Award werden er nog drie awards uitgereikt door The Spindle. Deze jagen innovatieve initiatieven  aan op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.  Zo won ActionAid met het project Womanitarians / Sheroes, hulpteams geleid door vrouwen,  de award in de categorie Best Innovation for Development. De eerste prijs voor Best Idea for Development ging naar Land Rights Unchained! Een project van ZOA en Stichting in Afrika dat landbeheer in Uganda beter en eerlijker online wil registreren via blockchain. De Optimus analyse tool van het World Food Programme won de award voor Best Humanitarian Innovation, een initiatief van DCHI, en helpt het WFP in het bestrijden van honger. Kijk op de site van The Spindle voor meer informatie over alle awards en de winnaars op.

 

Foto's zijn te bekijken via deze link.

 

Fotocredit: Roos Trommelen