Op 16 november zijn we stil, jij ook?

Nieuws

Op 16 november is de wereld even stil. Waarom? Uit solidariteit en protest. Solidair met degene wiens stem niet hoorbaar mag zijn. Protest tegen afnemende mogelijkheden om als actieve burger of organisatie je stem te laten horen, je te verenigen of vreedzaam te betogen. Hoe? Wereldwijd gaan websites van burgerbewegingen en NGO’s ‘op zwart’. Zo zijn we stil.


Dit initiatief maakt deel uit van de wereldwijde SPEAK!-campagne. Deze campagne vraagt aandacht voor de krimpende ruimte van maatschappelijke organisaties en vrijheid van meningsuiting.

Wil jij ook je stem laten horen?

 1. Wees dan stil op 16 november!
  Activisten, journalisten, bloggers, burgerbewegingen en NGO’s maken op deze manier duidelijk: zo kan het niet langer! Er moet een einde komen aan de toenemende wetteloosheid, bedreigingen en moorden op mensen die opkomen voor hun burgerrechten, zij die hun stem laten horen.

  Geef je op via sarah@remove-this.partos.nl en je ontvangt van ons verdere informatie en instructies over het 'op zwart' zetten van je website. 

 2. Roep ook je partnerorganisaties uit je netwerk op om mee te doen.
  Dat kan door hen actief te vragen om ook mee te doen op 16 november. Want hoe stiller we zijn, hoe luider ons protest. Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassades opgeroepen ook bij te dragen aan de SPEAK!-campagne, o.a. door middel van het faciliteren van dialogen. Internationale partners kunnen hier dus terecht. 

 3. Na de stilte, laten we juist van ons horen.
  De SPEAK!-campagne loopt van vrijdag 16 november tot en met zondag 18 november. Op zaterdag 17 en zondag 18 november worden er over de hele wereld evenementen georganiseerd. Dan staan we stil bij het feit dat wij wel onze stem kunnen laten horen.

Waarom nu?
De afgelopen jaren is er een enorm offensief gaande om vrijheden in te perken. In meer dan de helft van álle landen wereldwijd zijn wetten ingevoerd die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame demonstraties beperken. Activisten en organisaties worden zwart gemaakt, geïntimideerd en steeds vaker geconfronteerd met geweld. In 2017 werden er 312 mensenrechtenverdedigers vermoord, simpelweg omdat ze hun stem lieten horen. In 2016 waren dit er nog 281. Althans, dat zijn de officiële getallen. Men snoerde hen letterlijk de mond. Wat voor ons nog zo vanzelfsprekend is, is voor vele activisten, journalisten en rechters wereldwijd misschien wel verder weg dan ooit.

Hoe ver van mijn bed is deze show?

Hongarije lapte recentelijk de fundamentele waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat aan haar laars met een anti-NGO-wetgeving. In Italië heeft de bekende anti-maffia schrijver, Roberto Saviano, een rechtszaak aan zijn broek in verband met een twitter bericht waarin hij de Italiaanse minister van binnenlandse zaken omschreef als “minister van de onderwereld”.

Toch minder ver van je bed show dan dat je misschien dacht. Het vermogen om je stem te laten horen en politiek actief betrokken te zijn behoren tot de kern van onze vrijheid. Dit willen we graag zo houden en dit wensen wij voor iedereen. Zowel naast ons bed, als ver van ons bed.

De Nederlandse SPEAK!-werkgroep

Over de hele wereld zijn organisaties actief betrokken bij de SPEAK!-campagne. In Nederland zijn dat op dit moment: Amnesty Nederland, Hivos, Oxfam Novib, RNW Media en Partos. Wil jouw organisatie ook meedenken met deze werkgroep? Dat kan! Meld je aan via sarah@remove-this.partos.nl.