Zomerreces: terugblik op het politieke jaar

Nieuws

Twee weken geleden is het zomerreces begonnen en dus is de Tweede Kamer met vakantie. Tijd voor Partos om terug te blikken op het afgelopen politieke jaar. Wat is er allemaal gebeurd in Den Haag en wat betekende dit voor ontwikkelingssamenwerking? Partos zet het voor je op een rijtje.


Het politieke jaar begon met Prinsjesdag 2016. De begroting laat zien dat het kabinet op het gebied van ontwikkelingssamenwerking ervoor kiest vooral te willen investeren in de gevolgen van instabiliteit en uitzichtloosheid, en niet de grondoorzaken zelf aan te pakken. Het was de laatste begroting van dit kabinet op dit onderwerp. De rest van het politieke jaar stond in het teken van de verkiezingen.

 

Samen met een groot aantal leden heeft Partos de totstandkoming van de verkiezingsprogramma’s op de voet gevolgd. De verschillende partijen moedigden we samen met de leden aan tot een eerlijk, duurzaam en coherent verkiezingsprogramma - met voldoende budget voor ontwikkelingssamenwerking. Gelukkig bleek, naast een meerderheid van de Nederlandse bevolking, ook een meerderheid van de Nederlandse partijen hier belang aan te hechten. De partijprogramma’s laten zien dat, op de PVV, VVD en FvD na, zijn alle partijen voor het keren van de trend in ontwikkelingssamenwerking. Helaas was de verkiezingscampagne van met name het CDA minder hoopgevend op het terrein van ontwikkelingssamenwerking dan op basis van het verkiezingsprogramma te verwachten was. Daarom is de actie Schrijf aan Sybrand gelanceerd, waarbij eenieder de partijleider kon oproepen ontwikkelingssamenwerking de waarde toe te hechten die het verdient.

Interessant is dat op basis van de verkiezingsprogramma’s in combinatie met de uitslagen, er een meerderheid is voor partijen die willen investeren in ontwikkelingssamenwerking.

De verkiezingen
Op 15 maart 2017 is het dan zover, de verkiezingen. Het midden heeft gewonnen, want waar VVD met 33 zetels de grootste is, kan het bij de onderhandelingen niet om CDA en D66 heen. Interessant is dat op basis van de verkiezingsprogramma’s in combinatie met de uitslagen, er een meerderheid is voor partijen die willen investeren in ontwikkelingssamenwerking. Helaas zitten niet al deze partijen aan tafel tijdens de onderhandelingen, en dus blijkt het nog een moeilijke strijd te worden. In het 'motorblok' CDA, VVD en D66 is VVD een harde tegenstander, het CDA moeilijk te peilen en alleen D66 een zeer uitgesproken voorstander van investeren in ontwikkelingssamenwerking. Gelukkig hebben zij een vierde partij nodig, en hoewel GroenLinks een zeer positief ontwikkelingsbeleid betoogt, wilde het met hen niet lukken. Nu is ChristenUnie aan zet, en ook hun verkiezingsprogramma stemt zeer hoopvol op het thema ontwikkelingssamenwerking. Het blijft afwachten wat er uit deze formatie komt, en dus zitten Partos en haar partners niet stil.

 

Duurzaam Regeerakkoord
Zo heeft Partos, samen met De Groene Zaak, en namens zo’n 400 bedrijven en organisaties nog Food for Thought aangeboden aan de onderhandelaars en de Tweede Kamer. Deze alliantie roept op tot het maken van een Duurzaam Regeerakkoord, waarbij de Werelddoelen (SDGs) centraal staan. Zie ook www.duurzaamregeerakkoord.nl.

 

De onderhandelaars zijn sinds gisteren twee weken met vakantie, dus het blijft nog even spannend en het nieuwe jaar belooft weer veel nieuwe ontwikkelingen.

 

Hoewel de nieuwe regering nog op zich laat wachten, is er al wel een nieuwe Kamercommissie met daarin zeer veel nieuwe gezichten die zich enthousiast tonen over het onderwerp. De commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is actiever dan voorheen en duidelijk niet van plan stil te zitten tot een nieuwe regering is gevormd. Dit heeft al enkele leuke debatten tot gevolg gehad en belooft een dynamisch volgend politiek jaar op te leveren.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over de Partos-inzet met betrekking tot de formatieonderhandelingen of wil je middels de Politieke Monitor wekelijks op de hoogte gehouden worden over de politieke ontwikkelingen? Neem dan contact op met Ingrid Coenen (politiek analist) via ingrid@remove-this.partos.nl