yellow shape
Organisatie & Kwaliteit Blog

Bart Romijn | Integriteit: introspectie, inspiratie en intervisie

“Want een zuiver afgesteld moreel kompas is onmisbaar op weg naar een betere wereld.”

17 februari 2022

Hoe staat het binnen jouw organisatie met reflectie over integriteit? Hoe heb jij de afgelopen maand beleefd, waarin diverse gevallen van grensoverschrijdend gedrag in het nieuws kwamen? In de media zien we terecht veel aandacht voor de gevolgen van dit gedrag voor de slachtoffers die zich hebben uitgesproken, en voor de vermoedelijk velen die dat (nog) niet hebben gedaan. Daarnaast zien we allerlei uitingen van boosheid richting daders. Dit is een begrijpelijke reflex. Tegelijkertijd valt het gebrek aan actieve uitingen van introspectie op. Wat je nu vooral wilt horen zijn vragen als: hoe sta ik hier persoonlijk in, hoe gaan wij als team met veilige ruimte en grensoverschrijdend gedrag om, hoe maken we dit bespreekbaar en hanteerbaar in onze samenwerkingsverbanden, is ons beleid toereikend? Introspectie is een belangrijke stap als je echt iets aan de misstanden wilt doen.

De komende maand staat een aantal activiteiten op stapel ter bevordering van introspectie en ter inspiratie voor integriteitsbeleid. Een opmaat hiertoe is een analyse van jaarverslagen van onze leden. De leidende vraag bij dit onderzoek is in welke mate leden in hun jaarverslag aandacht besteden aan hun integriteitsbeleid, een verplichting overigens in de Partos Gedragscode. De resultaten van dit onderzoek delen we tijdens het door Partos en Goede Doelen Nederland georganiseerde integriteitsevenement op 10 maart in Pakhuis De Zwijger. Zonder op de uitkomsten vooruit te willen lopen, kan ik al wel het goede nieuws delen dat er duidelijke voorlopers zijn die naast een uitgebreide reflectie ook tal van navolgbare voorbeelden geven. Het zal niemand verrassen dat over de hele linie organisaties ‘verschillende loopsnelheden’ kennen. Ik zou zeggen: kom naar het evenement, luister naar de openhartige presentaties van het Wereld Natuur Fonds en Milieudefensie en naar de inspirerende inbreng van integriteitsdeskundigen Muel Kaptein (KPMG/Erasmus Universiteit) en Frans Geraedts (Governance & Integrity). En eindelijk kan het weer: wissel op locatie je eigen ervaringen uit met collega-directeuren en integriteitsfunctionarissen. Meld je aan via deze link. Reeds meer dan 100 personen gingen je al voor!

In het verlengde van wederzijdse inspiratie en kennisuitwisseling vindt op 11 maart ten kantore van Goede Doelen Nederland een Intervisiebijeenkomst over integriteit en het stellen van grenzen plaats. Deze bijeenkomst staat ook open voor Partosleden. Aanmelden kan via deze link.

Ongetwijfeld komen ontwikkelingsorganisaties de komende jaren ook weer in het nieuws met integriteitsschendingen. Misstanden zullen zich blijven voordoen. We kunnen daar veel aan doen, ter preventie, en in voorkomende gevallen, met een zorgvuldige afwikkeling. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is onze Handreiking Integriteitsysteem, die we dit jaar met praktische handvatten hopen aan te vullen. Op onze website staan ook diverse online cursussen en diensten. Maar onze ambitie gaat verder. Ook op het gebied van moreel leiderschap willen we ons versterken. Waarmee ik niet bedoel dat we ons op een ‘heilig’ voetstuk zetten. Zeker niet. Wat ik er wel mee bedoel, is dat we vooral moeten inzetten op moreel leren en ons oefenen in de vaardigheden van ethisch afgewogen besluiten bij morele dillema’s, binnen onze organisaties en in onze samenwerkingsverbanden. Want een zuiver afgesteld moreel kompas is onmisbaar op weg naar een betere wereld.