yellow shape
Belangenbehartiging & Beleidsbeïnvloeding

Terugblik op de lobbynetwerkbijeenkomst over IMVO

02 december 2021

Het lobbynetwerk van Partos is een breed netwerk dat openstaat voor alle medewerkers van Partos-leden. Door uitwisseling en door het optrekken met leden op verschillende thema’s maken we gezamenlijke proposities. Denk hierbij aan een reactie op de beleidsnota of de begrotingsbehandelingen. Dit netwerk houden we via een maandelijkse nieuwsbrief actief op de hoogte van onze lobbyactiviteiten en het reilen en zeilen in Den Haag. Op 23 november vond de lobbynetwerkbijeenkomst online plaats en stond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) op de agenda.

De Lobbynetwerkbijeenkomst startte met een presentatie van Manon Wolfkamp over de voortgang op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Manon is werkzaam bij het MVO platform. Een van de initiatieven van het MVO platform is IDVO, Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen. Het initiatief wil bindende regels voor bedrijven, zodat zij verplicht worden om de mensen en het milieu in hun productieketens te respecteren. In haar presentatie schetste zij hoe IMVO op de agenda is gekomen. Allereerst is de focus gelegd op convenanten per sector. Inmiddels zijn er voor de meeste risico sectoren convenanten opgesteld, waar meestal de overheid ook in participeert. Daarna kwam de volgende stap om een lobby op te zetten richting wetgeving rondom IMVO. Bij dit gesprek was het interessant om te merken dat er veel feedback kwam vanuit de aanwezigen. Onder andere Joël Voordewind was aanwezig, waardoor hij ook de politieke kant van deze lobby kon toelichten (zelf heeft hij een initiatiefnota ingediend voor maatschappelijk verantwoord ondernemen).

In de Partos monitor vind je het debat over IMVO, waar besloten werd tot Nederlandse wetgeving.

Daarna vertelde Rosa van Driel over de Adopteer een SDG-campagne van Building Change. Inmiddels zijn er ruim 30 Kamerleden die een SDG adopteren. Het is een uitdaging om aan al deze Kamerleden de SDG te overhandigen, maar het komt gestaag op gang. Met deze Kamerleden willen wij ook een evenement organiseren, zodat deze Kamerleden met elkaar in gesprek gaan over gedeelde onderwerpen en over hoe zij zich gaan inzetten voor “hun SDG”.

Tot slot werd de groep ingedeeld in verschillende break-out rooms. In deze break-out rooms hadden deelnemers de mogelijkheid om elkaar te leren kennen en meer te leren over waar de verschillende lidorganisaties mee bezig zijn.

Deze lobbynetwerkbijeenkomst maakte bovenal duidelijk dat er genoeg enthousiasme is om met elkaar op te trekken en bij elkaar te komen ook in online bijeenkomsten.