Debatten & events

Afgelopen debatten & events

 

Vrijdag 12 februari: SAIL verkiezingsdebat: ‘Zonder kennisuitwisseling geen ontwikkeling’
Tijdens het debat zullen vijf Tweede Kamerleden van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en D66 met (hoger) onderwijs, dan wel ontwikkelingssamenwerking in hun portefeuille, hun mening geven over diverse stellingen die gekoppeld zijn aan twee thema’s; belang van kennis binnen de aid en trade agenda en inclusiviteit in partnerschappen.
Meer informatie en de sprekers zijn hier te vinden.
Aanmelden om het debat te volgen kan hier. 

 

Vrijdag 12 februari:  De Balie: verkiezingen buitenlanddebat
Discussie over internationale rechtsorde, Europa, conflictpreventie en de rol van NL in het verbeteren van mensenrechten in het buitenland.
Sprekers debat: Pvda, SP, D66, VVD, CDA.
Uitdagers debat: PvdD, CU en SGP.
Voor meer informatie en link naar de livestream, klik hier.

 

Zaterdag 13 februari: Debat in Duidelijke Taal
Debat bedoeld om mensen met een licht verstandelijke beperking op een informele en aansprekende wijze te helpen in hun stemkeuze. ProDemos stelt dat het debat voor iedere kiezer nuttig kan zijn.
Meer informatie over de deelnemers, vind je hier.  
De link naar het debat is zaterdag hier te vinden. 

 

Woensdag 17 februari: Nieuwspoort: ‘Ons’ internationale toekomstdebat: drama of daadkracht?
Op 17 februari organiseren Amnesty International, Greenpeace Nederland en Oxfam Novib hét debat van de toekomst. Leden van verschillende partijen worden aan de tand gevoeld over hun visie op urgente internationale dilemma’s en oplossingen. Met Rob Jetten (D66), Kati Piri (PvdA), Anne Kuik (CDA), Tom van der Lee (Groenlinks), Don Ceder (CU) en Mahir Alkaya (SP).
Meer informatie is hier te vinden.
Bekijken van het debat kan hier. 

 

Woensdag 24 februari: Het Grote Buitenlanddebat. 
Klik hier voor het verslag van Het Grote Buitenlanddebat.
Op woensdag 24 februari gaan diverse politici tijdens het Grote Buitenlanddebat in gesprek over de toekomst van Nederland in de wereld. In vier rondes: 1. Klimaat, landbouw en natuur, 2. mondiale gezondheid, 3. handel en zaken doen en 4. Internationale samenwerking, gaan zes politici op zoek naar de inzet van Nederland in de wereld.
De politici die meedoen zijn Anne Kuik (CDA), Renske Leijten (SP), Christine Teunissen (PvdD), Tom van der Lee (GL), Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (D66), Mariëlle Paul (VVD) en Stieneke de Graaf (CU). Debatten zijn onder druk van een schaakklok, zodat politici zelf hun spreektijd per ronde kunnen bepalen.
Voor meer informatie en de livestream, klik hier. 

 

Donderdag 25 februari: De Balie: verkiezingen geneesmiddelendebat
Discussie over de toekomst van het Nederlandse geneesmiddelen beleid, maar ook de Nederlandse visie op toegang tot geneesmiddelen wereldwijd en hoe de Nederlandse regering bij kan dragen aan een eerlijke wereldwijde verdeling van het coronavaccin.
Sprekers van het debat zijn Attje Kuiken (Pvda), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Joba van den Berg (CU), Vera Bergkamp (D66) en Mirjam Bikker (CDA).
Voor meer informatie en een link naar de livesteam, klik hier. 

 

Donderdag 25 februari: Onze bijdrage aan klimaatbeleid in arme landen: gierig of genoeg?
Bijeenkomst en debat over klimaatfinanciering, georganiseerd door het Clingendael instituut, Oxfam Novib en CARE. Agnes Mulder (CDA), Rob Jetten (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) doen mee aan het debat. Met bijdragen van Louise van Schaik (Clingendael), Michiel Servaes (Oxfam Novib), Reintje van Haeringen (CARE Nederland) en Ed Nijpels (Nederlands klimaatoverleg).
Voor meer informatie over het debat en het programma, klik hier. 
Aanmelden voor het debat is vereist, en kan hier. 

 

Zaterdag 28 februari: RTL verkiezingsdebat  
Eerste live tv-debat van het jaar met naar verwachting zes partijen. Te volgen via RTL4 en RTL Nieuws online.
Meer info, klik hier. 

 

Donderdag 4 maart: Het Groene Verkiezingsdebat
Politici en jongeren gaan in debat over hun verkiezingsprogramma’s en de groene thema’s hierin, zoals duurzaamheid, klimaatcrisis en biodiversiteitsverlies.
Meer info en link naar debat, vind je hier.


Donderdag 4 maart: Het SRGR-verkiezingsdebat
Seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR) zijn al jarenlang een belangrijk onderwerp in het Nederlandse binnen- en buitenlands beleid. Nederland heeft een vooruitstrevende, leidende rol op zich genomen om internationaal op te komen voor seksuele en reproductieve rechten, in het bijzonder van kwetsbare groepen. Tijdens het SRGR-verkiezingsdebat gaan kamerleden in debat over thema's als veilige abortus, kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, en LHBTI-rechten. Vragen stellen aan kamerleden is mogelijk.
Meer informatie vind je hier.
Aanmelden voor het debat is vereist en kan hier.

 

Maandag 8 maart: Het Grote Zorgdebat 2021
Een debat georganiseerd door verschillende zorgpartijen over de ideeën voor de toekomst van de zorg. Aanwezigen zijn tot op heden nog onbekend. Het debat is online te volgen, maar aanmelden is vereist.
Meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier. 

 

Maandag 8 maart tot en met donderdag 11 maart: Pauw’s Verkiezingsdebatten
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart leidt Jeroen Pauw vanuit Amsterdam vier avonden achter elkaar een debat tussen telkens twee lijsttrekkers van de grote politieke partijen. Het speciale tv-programma ‘Pauw’s Verkiezingsdebatten’ is van maandag tot en met donderdag te zien op NPO 1 om 22.10 uur. Vervolgens vindt telkens een nabeschouwing op het debat plaats in de talkshow Op1.
Maandag 8 maart: Lilianne Ploumen (PvdA) en Sigrid Kaag (D66)
Dinsdag 9 maart: Wopke Hoekstra (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks)
Woensdag 10 maart: Lilian Marijnissen (SP) en Gert-Jan Segers (CU)
Donderdag 11 maart: Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD)

 

Woensdag 10 maart: WO=MEN Gender MPI verkiezingsspecial
Vier jaar lang heeft het Gender Meer Partijen Initiatief (Gender MPI) zich in de Tweede Kamer ingezet voor gendergelijkheid en vrouwenrechten, wereldwijd en in Nederland. Nu met de verkiezingen in aantocht is het tijd om de balans op te maken. Wat zijn de grootste successen van het Gender MPI geweest, wat is helaas niet gelukt? Wat zijn de ambities voor een nieuwe regeerperiode? Kirsten van den Hul (PvdA), Zohair El Yassini (VVD) , Salima Belhaj (D66), Daniëlle Hirsch (GL) , Pascale Plusquin (PvdD) en Thijs Berman (PvdA) gaan met elkaar in gesprek over de representatie van vrouwen en internationale gelijkheid. 
Meer informatie vind je hier en aanmelden kan via deze link. 

 

Donderdag 11 maart: Cordaid verkiezingsdebat over ontwikkeling en migratie
Een week voor de verkiezingen, op 11 maart 2021, 10.00-12.00 uur, organiseert Cordaid een online verkiezingsdebat over ontwikkeling en migratie. Vertegenwoordigers van D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Volt gaan met elkaar in gesprek over vijf thema’s: het budget en de belangrijkste doelen van ontwikkelingssamenwerking, de grondoorzaken van gedwongen migratie, de opvang van vluchtelingen en ontheemden in de regio, een humaan grens- en asielbeleid, en de bijdrage van migranten en diaspora aan duurzame ontwikkeling in het land van herkomst.
Meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier. 


Donderdag 11 maart: NL Kiest - Het Grote Clingendael Buitenlanddebat
Als het gaat om de veiligheid van Nederland en Europa maken Nederlanders zich de meeste zorgen over migratie, de opkomst van China en klimaatverandering. Hoe willen de verschillende politieke partijen tegemoet komen aan deze zorgen? En hoe moet het buitenlands- en veiligheidsbeleid van Nederland er uit gaan zien? Bente Becker (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Kati Piri (PvdA), Tom van der Lee (GL) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) geven antwoord op deze vragen. Ook is er een mogelijkheid tot vragen stellen na afloop van het debat. 
Aanmelden voor het debat kan hier, enkel het debat bekijken zonder de mogelijkheid tot vragen stellen kan hier. 


Donderdag 11 maart: Debat Duurzame Handelsketens
Hoe ziet wetgeving voor duurzame handel eruit? Kan de overheid komen tot meer coherent beleid op het vlak van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen? Welke rol speelt sectorale samenwerking tussen bedrijven, vakbonden en de overheid hierin? Op 11 maart om 19.00 uur gaan kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over duurzame handelsketens. Dit debat wordt georganiseerd door CNV Internationaal, FNV en Mondiaal FNV, MKB-Nederland en VNO-NCW en wordt via livestream uitgezonden vanuit Nieuwspoort, Den Haag. Deelnemers zijn Mahir Alkaya (SP), Hans vijlbrief (D66), Danielle Hirsch (GL), Kavish Bisseswar (PvdA) en de VVD. 
Voor meer informatie en een link naar het debat, klik hier. 

 

Dinsdag 16 maart: NOS Slotdebatten op NPO1
Van 19.00 tot 19.50 uur debatten met de kleine partijen en van 20.30 tot 21.50 debat met grotere partijen. De debatten worden uitgezonden via NPO 1, maar meer informatie volgt.