yellow shape
Organisatie & Kwaliteit Nieuws

Partos verwelkomt nieuw lid PUM

De afgelopen maanden hebben we weer een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen. Graag stellen we ze aan jullie voor. Deze keer spreken we met Ariette Brouwer, sinds september 2022 is zij de CEO van PUM.

04 september 2023

Wat doet PUM?

Ariette Brouwer Directeur PUM
Ariette Brouwer Directeur PUM

Wij zijn in 1978 opgericht als PUM (Programma Uitzending Managers) door de Nederlandse werkgeversorganisatie (VNO-)NCW. Sindsdien hebben we meer dan 45.000 ondernemers gesteund. Dit is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. PUM is een impact-gedreven organisatie, met kundige, betrokken en ondernemende mensen. PUM werkt samen met ambitieuze ondernemers om te bouwen aan een structureel betere toekomst voor hun gemeenschap; op sociaal, economisch en ecologisch vlak. Al 45 jaar investeren vrijwilligers hun tijd en delen zij hun expertise om het MKB in meer dan 37 landen wereldwijd te ondersteunen. Op dit moment zijn er zo’n 1.300 experts uit 36 sectoren die op vrijwillige basis projecten doen voor PUM.

PUM is een unieke organisatie, waar de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers uitzonderlijk is. Hun enthousiasme en bevlogenheid is voor mij niet alleen bewonderenswaardig, maar het is ook essentieel voor PUM.

Hoe werkt PUM?

De vrijwillige PUM-experts geven advies op locatie of op afstand en organiseren seminars en webinars. Ook worden ondernemers met potentie voor internationale handel en samenwerking uitgenodigd om kennis te maken met mogelijke zakenpartners in Nederland. Daarnaast beheert PUM het Hans Blankert Fonds (HBF) waarmee PUM-klanten kleine maar impactvolle investeringen kunnen doen. Door te investeren in goederen zoals gereedschap en apparatuur, kunnen bedrijven vaak groeien, innoveren of duurzamer produceren. Ariette: “Door middel van al deze diensten werkt PUM samen met ambitieuze ondernemers om te bouwen aan een structureel betere toekomst voor hun gemeenschap: sociaal, economisch en ecologisch.”

Ecosystemen bevorderen en ondersteunen de groei en het succes van ondernemerschap

In 2022 is PUM gefuseerd met het Dutch Employers’ Cooperation Programme (DECP). Deze fusie werkt als een katalysator voor het werken binnen bedrijfsecosystemen om een nog grotere impact te creëren. Een ecosysteem bevordert en ondersteunt de groei en het succes van ondernemerschap binnen een bepaalde regio, industrie of waardeketen. PUMs prioriteit voor de toekomst is om binnen zo’n systeem nog nauwer samen te werken met onderwijsinstellingen, incubators, dienstverleners, NGOs en overheden, werkgevers en bedrijfsondersteunende organisaties. PUM coördineert de activiteiten met verschillende klanten binnen het ecosysteem om duurzame impact te realiseren door middel van herhaling, samenwerking en kruisbestuiving.

Vanuit onze kernwaarden – impactgerichtheid, gelijkwaardigheid, betrokkenheid en expertise – richt PUM zich op diversiteit en inclusie, gelijkheid en rechtvaardigheid, en lokaal gedreven impact.”

Lokaal gedreven

Potentiële klanten en hun partners binnen het ecosysteem worden geïdentificeerd door de meer dan 145 PUM-vertegenwoordigers in de landen. Ariette: “Zij hebben een waardevol lokaal netwerk, en zijn echte ambassadeurs voor PUM. Hun focus ligt op het binnenhalen van klanten binnen de ecosystemen waar PUM zich op richt, of ondernemers die het startpunt kunnen zijn voor de organische groei van een ecosysteem. PUM-klanten zijn echte changemakers, die de ambitie hebben om te groeien, om duurzaam en inclusief te opereren, en het verschil te maken voor hun gemeenschap”.

Uitwisselen van kennis en ervaring

Ariette geeft aan dat PUM als lid van Partos uitkijkt naar het uitwisselen van kennis en ervaring op verschillende gebieden, waaronder D&I beleid en strategie, reisbeleid, integriteitsbeleid, gedragscode en ISO Partos 9001. Ariette: “PUM streeft ernaar een nog inclusievere organisatie te worden, door zich te richten op diversiteit binnen de expert pool en onder de klanten. Wij zijn benieuwd hoe andere organisaties omgaan met diversiteit en inclusie, en willen daar graag van leren.”

 

 

Wil je lid worden?

Lid worden