yellow shape
Lobby & Advocacy

Verslag van het notaoverleg over de BHOS-beleidsnota

Op 28 september sprak de Kamer met minister Schreinemacher over de nieuwe beleidsnota voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In dit artikel worden de belangrijke onderwerpen, standpunten en moties uitgelicht en samengevat.

11 October 2022

Notaoverleg 

Tijdens het notadebat kwamen de volgende onderwerpen prominent aan bod: de norm van 0,7% BNP voor uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking, de combinatie van hulp en handel, gebonden hulp (met name in de DRIVE- en D2B-programma’s), de uitfasering van fossiele exportsteun, beleidscoherentie en SDG-toets (waarmee impact van Nederlands beleid op ontwikkelingslanden wordt geïnventariseerd), klimaatfinanciering en de kwestie “loss and damages” en vrijhandelsverdragen.  

Kritiek op voorgenomen beleid 

Veel partijen, zowel ter linker- als ter rechterzijde, hadden kritiek op het voorgenomen beleid. PvdD, SGP, CU, D66, Volt, PvdA, GroenLinks en SP twijfelden of het nieuwe beleid wel ten goede komt aan de armste landen. CDA en VVD waren hier minder kritisch over, terwijl de PVV zoals gebruikelijk ontwikkelingssamenwerking afdeed als geldverspilling. De minister leek een fundamenteel debat over de hulp-en-handelagenda uit de weg te willen gaan, en gaf aan dat de inzichten van de recente evaluatie van deze agenda al voldoende waren meegenomen in de beleidsnota.  

Moties  

De meeste Kamerleden waren niet tevreden met de summiere antwoorden van de minister. Daarom werden er 15 moties ingediend. Op 4 oktober is over deze moties gestemd. In het kort vind je hier een aantal moties, en of ze zijn aangenomen of verworpen:

  • Motie tegen gebonden hulp (verworpen),
  • het zichtbaar uitvoeren van de SDG-toets bij nieuwe wet- en regelgeving (aangenomen),
  • het toetsen van nieuw beleid met betrekking tot versterkte private sector en investeringsklimaat in ontwikkelingslanden (aangenomen, maar tussentijds gewijzigd en minder hard gemaakt),
  • het behouden of intensiveren van de bilaterale relatie met Algerije (aangenomen),
  • het creëren van structurele kennishubs in combinatielanden (aangenomen),
  • het aanwenden van EU-gelden voor ontwikkelingssamenwerking (aangenomen), het opnemen van voedselzekerheid in nieuwe strategieën (aangenomen)
  • en het onderzoeken van een financiële faciliteit voor klimaatschade (aangenomen).

De motie-Ceder over naleving van de OESO-richtlijnen als voorwaarde voor gebruik van handelsinstrumenten was door minister Schreinemacher op voorhand al overgenomen. Partosleden kunnen een overzicht van alle moties vinden in de Partos politieke monitor

Toezeggingen 

Tot slot deed de minister tijdens het notaoverleg enkele toezeggingen, onder meer over de publicatiedatum van de grondstoffenstrategie (vóór einde 2022), Afrikastrategie (eerste kwartaal 2023) en internationale migratiestrategie (vóór einde 2022), het informeren van de Kamer over de SDG-toets (vóór de begrotingsbehandeling in de eerste week van november), het meenemen van scope 3-emissies in de internationale klimaatstrategie en het adresseren van grondoorzaken van huidige crises in het nieuwe actieplan beleidscoherentie.