yellow shape
Nieuws

Blog Liana Hoornweg – Kennismaken, kennisdelen en samenwerken voor een betere wereld

Goedendag! Een nieuw gezicht, een nieuw geluid. Ik ben Liana Hoornweg. Sinds 6 maart 2023 mag ik mijzelf de directeur van Partos noemen en sinds vandaag ook de nieuwe huis-blogger.

23 maart 2023

Na een aantal jaar in België te hebben gewerkt, ben ik weer terug op het Nederlandse honk. Het is even wennen, maar ik vind het heerlijk. Het Partos team is een leuk team met bevlogen mensen. Ik kom weer in contact met oud-collega’s en geniet van het inhoudelijke werk. Ik vind de kennis in NL van een hoog niveau en vooruitstrevend. Wat ik ook waardeer, is dat organisaties overtuigd zijn van samenwerking om meer impact te creëren. En ze onderzoeken hoe ze een nieuwe rol kunnen spelen om mensen meer bewust te maken van globale problemen. Dat is in deze snel veranderende wereld, waarin de rol van ontwikkelingsorganisaties vaker openlijk in twijfel wordt getrokken en waarin overheden soms dubbelrollen spelen, hard nodig.  

Een leefbare aarde, ook in de toekomst

Een rol die alle organisaties kunnen spelen, is het signaleren waar het Nederlands beleid niet coherent is. Afgelopen november was ik bij de uitreiking van de Global Youth Climate Agenda aan DGIS-directeur Kitty van der Heijden. Het was een goed georganiseerd hybride evenement, waar veel jonge klimaatactivisten van over de hele wereld hun zorgen uitten over de staat van onze planeet. Hun vraag is duidelijk: zij willen klimaatrechtvaardigheid, zodat zij zeker weten dat de aarde nog leefbaar is over niet afzienbare tijd. Het probleem waar zij, behalve de gevolgen van klimaatverandering in hun dagelijks leven, tegenaan lopen, is ook duidelijk. Maar vrijwel niemand aan de top luistert. Nou ja, men luistert wel, men doet alleen niets substantieels om het tij te keren. Rijke landen willen niet weten hoe ze het systeem moeten veranderen zonder dat er een negatieve impact op hun economie en welvaartsniveau te merken is. Ze houden elkaar vooral de hand boven het hoofd en maken mooie plannen. De uitvoering blijft achter. De impact dus ook. En zo kan het zijn dat het IPCC opnieuw een alarmerend rapport publiceerde deze week. 

Met elkaar in de gaten houden dat het Nederlands beleid coherent is

De speech van Kitty van der Heijden was er één voor in de boeken. Ze hield een bevlogen verhaal waarin ze aangaf diepgaande kennis van zaken te hebben en de jeugd te steunen. Ik was onder de indruk en de jongeren ook. Het was duidelijk dat zij er echt voor wilde gaan binnen haar eigen veld, dat van ontwikkelingssamenwerking. Maar het gaat niet alleen over de sector ontwikkelingssamenwerking. Het gaat over beleidscoherentie op alle vlakken. Bijvoorbeeld over de afspraken tussen de ministeries van Justitie en Ontwikkelingssamenwerking, waar Partos afgelopen vrijdag een opinieartikel in de Volkskrant voor schreef. Maar ook de afspraken tussen Financiën, Defensie, Economische Zaken en Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat moeten ontwikkelingssamenwerking niet tegenwerken. Gelukkig lanceerde minister Schreinemacher niet lang na de uitreiking van de Global Youth Climate Agenda een actieplan voor beleidscoherentie voor ontwikkeling. Maar publiceren is nog niet hetzelfde als uitvoeren. Dit biedt voor ons als sector een ongelooflijke kans en we moeten scherp zijn op de implementatie en naleving van dit actieplan.  

Verhalen vertellen om bewustwording te creëren

Een andere bijdrage die we als sector kunnen leveren is het delen van de verhalen van mensen die we ontmoeten tijdens onze projectbezoeken en die geraakt worden door bijvoorbeeld de klimaatveranderingen of groeiende ongelijkheid. De situaties die zij meemaken worden echt steeds extremer. Door deze verhalen te delen, laten we de gevolgen zien van klimaatverandering. Want als mensen in Nederland de gevolgen niet kennen, kunnen ze ook niet in beweging komen. Dat kan door een goed doel te steunen, maar ook door andere keuzes te maken in hun eigen leven die beter zijn voor het milieu of mensheid. Er gebeurt zoveel in de wereld waar mensen in Nederland geen weet van hebben, dat alleen al het vertellen van ervaringen zinvol en krachtig kan zijn.

Verhalen om kennis te vergroten en om kennis te maken

Dit soort verhalen gaat verloren in het geweld van alledag, maar het is belangrijk te weten wat er wereldwijd gebeurt. Mijn insteek voor dit blog voor de komende maanden is om met verschillende Partosleden in gesprek te gaan over actuele ontwikkelingen en vraagstukken. Met dit soort verhalen kunnen we het nut en de noodzaak van ontwikkelingssamenwerking beter aan te tonen. En op deze manier maak ik ook kennis met onze leden en leer ik weer van deze verhalen. Zo kunnen we echt samen bijdragen aan een betere wereld.  

Uitnodiging Lenteborrel

Op 20 april vieren we ook de lente met een Lenteborrel. Hier gaat Liana in gesprek met Els Hertogen, directeur van 11.11.11. Zij bespreken onder meer de gloednieuwe strategie van de koepel van internationale solidariteit in België. Zoals het hoort bij een borrel, is het daarna tijd voor een hapje en een drankje. En kan iedereen kennismaken met Liana, of met andere mensen uit de sector.

Niet geheel toevallig is de Lenteborrel gepland direct na de ALV, op 20 april 2023 om 16:30, bij ZZIN in Den Haag. De Lenteborrel is voor alle Partosleden, relaties en partners toegankelijk. Meld je snel aan!