yellow shape
Organisatie & Kwaliteit Blog

Blog Liana: Kies voor een ander klimaat, stem voor rechtvaardigheid!

De kop is eraf: Het eerste verkiezingsdebat is afgelopen weekend gehouden. De verkiezingen komen er nu echt aan. De billboards met daarop alle politieke partijen zijn weer op pleinen en langs wegen geplaatst. Als het stoplicht lang genoeg op rood staat, heb je de tijd om te tellen hoeveel partijen dit keer meedoen. Ik kwam tot 16 en moest toen oversteken. Maar ik heb het opgezocht: het zijn er 21 dit keer. Iedere kleinere partij heeft zijn niche en wil daarop het verschil maken.  

23 oktober 2023

Tijd voor een nieuwe wind, maar welke?

Het meest interessant voor onze sector is of GL-PvdA echt potten gaat weten te breken, én wat nieuwkomers BBB en Nieuw Sociaal Contract gaan doen. Zullen deze partijen het brede midden weten aan te spreken? Het is moeilijk te voorspellen. De peilingen van de verschillende bureaus bieden ook niet veel zekerheid. Het ligt er maar net aan welke dag het is en of de zon schijnt, zo lijkt het. In veel netwerkgesprekken van de afgelopen tijd gaat het over die onvoorspelbaarheid. Er wordt heel duidelijk gevoeld dat het tijd is voor andere wind. Maar uit welke hoek die gaat waaien, daarover is het laatste woord nog niet gezegd. 

Kies voor een ander klimaat, zowel letterlijk als figuurlijk

De afgelopen weken hebben we met een aantal vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld gewerkt aan een campagne om Nederlanders voor een ander klimaat te laten kiezen, letterlijk en figuurlijk. De campagne wordt volgende week gelanceerd. Het is ons doel om mensen weer naar de lange termijn te laten kijken. En op basis van die lange termijn te laten kiezen op 22 november. Het is belangrijk om nu niet alleen te kiezen voor de eigen belangen, maar om bij de keuze voor een politieke partij ook rekening te houden met de volgende generatie en de generatie daarna. We willen kiezers laten nadenken. Wat is goed voor jouw kinderen? En wat is goed voor je kleinkinderen? Dan kan het zijn dat je een andere keuze maakt dan wanneer je alleen je eigen belang in de gaten houdt. 

Klimaat vooral een issue voor jongeren en het politieke midden

De afgelopen tijd hebben we geprobeerd te begrijpen wat het brede midden (de grote groep zwevende kiezers) bezighoudt en waar deze groep waarde aan hecht. Wij hebben samen met De Goede Zaak hiervoor onderzoek laten doen door onderzoeksbureau I&O, dat ook veel van de verkiezingspeilingen doet. De belangrijkste uitkomst van dit onderzoek is dat jongeren degenen zijn die van het klimaat het meest een issue maken. Gelukkig ziet het politieke midden hier ook een urgent issue in. Voor de stemmers op de PVV, BBB, VVD en FvD is het eigenbelang de grootste drijfveer. Maar wat echt opvalt, is dat een grote meerderheid geen vertrouwen heeft dat de overheid in het belang van de burger handelt. Het onderzoek laat dus vooral zien dat er veel onvrede is en weinig vertrouwen. Om daarboven uit te stijgen, zou wel veel van een kiezer vragen. Het laat ook zien dat we niet de makkelijkste weg gekozen hebben met de campagne, maar wel één die het verschil zou kunnen maken.  

Een Minister van Eerlijke Handel en Gelijke Kansen

In een land dat het belang van de toekomstige generaties voorop stelt en dat van de SDG’s behalen echt de prioriteit maakt, is het vanzelfsprekend dat er ook over de grens gekeken wordt naar de impact van besluitvorming. Internationale samenwerking is dan niet langer een sluitstuk op de begroting of een potje waaruit gevist kan worden op momenten dat het nodig is. Het wordt dan integraal onderdeel van de internationale besluitvorming en afweging. Is iets wat we in Nederland besluiten ook goed voor een land in Afrika of Azië? Is er sprake van beleidscoherentie? Ik zou willen pleiten voor een Minister van Eerlijke Handel en Gelijke Kansen, die evenveel te zeggen heeft als de Minister Buitenlandse Zaken en precies de vragen hierboven gaat bewaken. Zo kunnen we de relaties met landen in het globale zuiden goed behartigen en warm houden. Precies zoals dat in de Afrikastrategie wordt beoogd.  

Kies voor een ander klimaat! Kies voor rechtvaardigheid!

Maar goed, dat is de wens voor de toekomst. Eerst komen de verkiezingen. En daar hangt nog veel van af. We hebben elkaar hard nodig. Dus zegt het voort: Kies voor een ander klimaat! Kies voor rechtvaardigheid!