yellow shape
nieuws

Together we SPEAK

Morgen valt de wereld even stil. Samen met andere burgerbewegingen en NGO’s van over de hele wereld zet Partos haar website op zwart. Dit doen wij uit solidariteit met degene wiens stem niet hoorbaar mag zijn. Uit protest tegen afnemende mogelijkheden om als actieve burger of organisatie je stem te laten horen, je te verenigen of vreedzaam te betogen. Zo zijn we stil.

15 november 2018

 

De wereldwijde SPEAK! -campagne campagne vraagt aandacht voor de krimpende ruimte van maatschappelijke organisaties en vrijheid van meningsuiting. Hoe kwetsbaar deze vrijheden zijn wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Steeds meer overheden leggen niet alleen de vrijheid van meningsuiting aan banden, maar ook het recht van mensen om zich te organiseren of te protesteren. Steeds vaker gaat dit gepaard met geweld. In 2017 werden er 312 mensenrechtenverdedigers vermoord, omdat ze hun stem lieten horen en opkwamen voor de rechten van hun gemeenschap. In 2016 waren dit er nog 281. Men snoerde hen letterlijk de mond. En ook in 2018 hebben vele activisten, journalisten en rechters wereldwijd niet de vrijheid om de strijd aan gaan tegen onrechtvaardigheid. Wat voor ons nog zo vanzelfsprekend is, is voor hen misschien wel verder weg dan ooit.

Dichterbij dan je denkt
Bij recentelijke voorbeelden kan worden gedacht aan Hongarije, die de fundamentele waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat aan haar laars lapte met een anti-NGO-wetgeving. In Italië heeft de bekende anti-maffia schrijver, Roberto Saviano, een rechtszaak aan zijn broek in verband met een twitter bericht waarin hij de Italiaanse minister van binnenlandse zaken omschreef als “minister van de onderwereld”.

Het vermogen om je stem te laten horen en politiek actief betrokken te zijn behoren tot de kern van onze vrijheid. Dit willen we graag zo houden en dit wensen wij voor iedereen.
Zowel dichtbij als ver weg.

De SPEAK!-campagne loopt van vrijdag 16 november tot en met zondag 18 november. Waar 16 november een dag van stilte is, zijn we op zaterdag 17 en zondag 18 november juist níet stil. Tijdens deze dagen worden er over de hele wereld evenementen georganiseerd. Dan staan we stil bij het feit dat wij wel onze stem kunnen laten horen. Kijk voor meer informatie op togetherwespeak.org.