Het doel van ontwikkelingssamenwerking is een eerlijke, rechtvaardige en duurzame samenleving voor iedereen, met een focus op groepen en gebieden in kwetsbare situaties wereldwijd. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vormen hierbij een leidraad. Het gezamenlijk nastreven van deze doelen is zowel in het belang van de betrokken gebieden als van Nederland. Ontwikkelingssamenwerking draagt bij aan mondiale stabiliteit door armoede, honger, ongelijkheid en sociale spanningen te verminderen, en klimaatverandering tegen te gaan. Hierdoor neemt de kans op conflicten en instabiliteit af. Wereldwijde uitdagingen kennen geen landsgrenzen; wat elders gebeurt, beïnvloedt ook Nederland. Stabiele landen en bestaanszekerheid, zowel hier als daar, dragen bij aan een veiligere wereld voor iedereen.
Ontwikkelingsorganisaties, internationale partners en maatschappelijke steun spelen een cruciale rol in deze samenwerking. Het aanpakken van grote uitdagingen zoals armoede, klimaatverandering, voedselzekerheid, ongelijkheid en gedwongen migratie krijgt brede steun in de samenleving.
Structurele ontwikkelingssamenwerking is een proces op lange termijn, waardoor continuïteit van beleid essentieel is. Samen werken we op een gelijkwaardige basis met internationale partners en maatschappelijke organisaties, gesteund door een brede achterban, aan het behalen van de SDG’s.
In dit informatiedossier vind je:
- Het belang van ontwikkelingssamenwerking
- De resultaten van het Nederlandse ontwikkelingsbudget
- Impactverhalen van ontwikkelingsorganisaties
- Een overzicht van relevante documenten