Over dit event
Nederland staat op een keerpunt. Recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toont aan dat maar liefst 60% van de Nederlanders zich zorgen maakt over toenemende polarisatie in onze samenleving. In een wereld waar tegenstellingen scherper worden en de toon van het publieke debat verhardt, is het gesprek over verbinding en dialoog urgenter dan ooit.
Mensen met een Missie en het Utrecht University Centre for Global Challenges (UGlobe) nodigen je van harte uit voor een bijzondere expertmeeting. Tijdens deze bijeenkomst kijken we voorbij onze landsgrenzen en laten we ons inspireren door succesvolle initiatieven tegen polarisatie uit zowel Nigeria als Nederland.
Wat kun je verwachten?
-
Bulama Bukarti is een vooraanstaand analist gespecialiseerd in de aanpak van polarisatie en bevordering van sociale cohesie in Nigeria. Hij groeide op tussen de leiders van Boko Haram, en publiceert in mei 2025 een boek over de beweging. Met zijn achtergrond in mensenrechten en islamitisch recht onderzoekt hij hoe Nigeria, ondanks diepe religieuze en etnische verdeeldheid toch bruggen weet te slaan en samenwerking bevordert. Tijdens zijn keynote deelt hij zijn unieke ervaringen en biedt waardevolle inzichten voor het bevorderen van vrede en samenwerking.
-
Bea ten Tusscher (Speciaal gezant voor religie en levensovertuiging) en Simon Polinder (Postdoctoraal onderzoeker internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht) reflecteren op Bukarti’s ervaringen en onderzoeken hoe we zijn inzichten kunnen vertalen naar de Nederlandse context.
-
Onder leiding van Minella van Bergeijk gaat een panel van experts op zoek naar antwoorden op de vraag: Hoe kunnen we in tijden van polarisatie de verbinding met elkaar herstellen? De panelleden zijn:
-
Fatimazhra Belhirch – Senator voor D66. Actief in het bevorderen van sociale cohesie en het tegengaan van polarisatie, met een focus op kwetsbare groepen en vluchtelingen.
-
Imam Shamier Madhar – Een invloedrijke stem binnen de Nederlandse moslimgemeenschap en voorvechter van interreligieuze dialoog.
-
Pascal Scholtius – Docent aan MBO Utrecht, die met een uitgesproken aanpak veilige ruimtes creëert voor open gesprekken over discriminatie en polarisatie in de klas.
-
-
Aan de hand van interactieve workshops maak je kennis met verschillende methoden die verbinding bevorderen en polarisatie doorbreken. Laat je inspireren door luister- en gesprekstechnieken en leer hoe je dit direct kunt toepassen in de praktijk.
-
Sluit de middag af met een netwerkborrel, waar je ervaringen en ideeën kunt uitwisselen met academici, beleidsmakers en praktijkprofessionals. Een mooie kans om waardevolle contacten op te bouwen.
Aanmelden
Aanmelden kan via deze link.