Trendrapport: ‘Activism, Artivism and Beyond’

Vandaag lanceren Partos (The Spindle) en The Broker het trendrapport ‘Activism, Artivism and Beyond: Inspiring initiatives of civic power’ tijdens het event ‘New Waves of Civic Power’ te Den Haag.

26 June 2017

Ieder jaar publiceert CIVICUS het rapport The Spindle – dit jaar voor het eerst een inspirerend trendrapport dat de aandacht focust op de manier waarop organisaties en activisten deze ruimte verdedigen, re-claimen en vergroten.  

De afgelopen maanden heeft een team van The Spindle en The Broker zich over het thema gebogen om de manieren te onderzoeken waarop organisaties en activisten ondanks die krimp ruimte vinden en maken om hun mening te uiten, te kiezen voor hun eigen manier van leven en te participeren in het politieke proces. Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met The Broker en CIVICUS.

Op welke manier kunnen organisaties en activisten hun maatschappelijke ruimte verdedigen, re-claimen en vergroten?

Onder leiding van Charles Groenhuijsen gaan de deelnemers van New Waves of Civic Power dieper in op de resultaten van het rapport, samen met nationale en internationale gasten. Met bijdragen van o.a. Abir Sarras (Love Matter Arabic project, RNW media), Danny Sriskandarajah (Civicus), Yannicke Goris (the Broker), To Tjoelker (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Femke Wijdekop (IUCN NL), Frans Bieckmann (the Broker) en Barbara Oosters (Oxfam Novib). Met dit rapport en de presentatie wil Partos het belang van civic space én een veerkrachtig maatschappelijk middenveld op de agenda zetten van overheid, politiek, de private sector en maatschappelijke organisaties.

Wat is civic space?
Wereldwijd krimpt de ruimte voor burgers en maatschappelijke organisaties. Deze trend doet zich voor in landen waar bijvoorbeeld Nederlandse ontwikkelingsorganisaties met lokale partners samenwerken, maar juist ook steeds meer in rijke, Westerse landen. Dit is een zorgwekkende trend, die de essentiële rol van burgeractivisten en het maatschappelijk middenveld bedreigt. Daarom is het belangrijk de zogenaamde ‘civic space’ – de ruimte voor burgers om zich vrijuit en zonder barrières te organiseren, te kunnen communiceren en participeren – te bewaken en uit te breiden waar mogelijk.