Moeilijk om Szabo serieus te nemen
De stellingen van Szabo zijn moeilijk serieus te nemen, aangezien er bijna geen beleidsterrein is waarop zoveel rapportageverplichting rust als ontwikkelingssamenwerking. We hebben de IOB die met grote regelmaat kritische evaluaties publiceert, en het is niet dat die rapporten ongelezen in de onderste la verdwijnen. Integendeel, geregeld worden deze rapporten bij Kamerdebatten besproken. Daarnaast zijn er enorme resultaten geboekt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zelfs een Resultatenrapportage bij, waar de resultaten van de Nederlandse ontwikkelingsinspanningen helder in beeld worden gebracht.
Het is voor mensen als Szabo met dit soort artikelen makkelijk scoren. Ze doen een appèl op het onderbuik gevoel: onze belastingcenten worden verkwist en dat is slecht. Ik zou denken dat onze belastingcenten op vele andere manieren worden verkwist. Door ze niet te innen bijvoorbeeld en de superrijken hun gang te laten gaan met belastingontduiking, zoals we lazen in een ontluisterende reconstructie van NRC naar de handel en wandel van mevrouw de Carvalho-Heineken. Maar dat terzijde.
Laat een tegengeluid horen
Vandaag lieten wetenschappers Mirjam Vossen en Ralf Bodelier, die voor de Telegraaf in de huid van lezers kropen, gelukkig in diezelfde krant een tegengeluid horen. Dit goede voorbeeld is het volgen waard: we kunnen kritische artikelen goed counteren met feiten en positieve resultaten actiever en breder gaan delen.
Ik ga nu niet alle resultaten opnoemen, dat is onbegonnen werk, maar wel een oproep doen. Deel jullie resultaten actief! Ingezonden brieven worden met regelmaat gepubliceerd, zeker als de invalshoek origineel is of kritisch ten aanzien van beleid of mogelijke afspraken binnen het formatieproces. Als het voor jouw organisatie teveel werk is, doe het dan samen met anderen. En stuur alles ook naar Partos, want we publiceren zoveel mogelijk van dit soort brieven en artikelen op onze website. En daar kunnen anderen weer gebruik van maken.
Vertel het belang van investeren in lage inkomenslanden
Tijdens de netwerkreceptie van DGIS gisteren werd opgeroepen om zoveel mogelijk met mensen in gesprek te gaan en bruggen te bouwen tussen onze sector en de kiezers. Ook dat is hard nodig. Veel mensen begrijpen niet waarom het belangrijk is om te investeren in lage inkomenslanden. Ook werd tijdens die receptie de publicatie van ‘het gele boekje’ aangekondigd. Het boekje, dat door een aantal lidorganisaties in samenwerking met Mirjam Vossen is geschreven, is een opvolger van een eerdere publicatie; Voorbij de Borrelpraat. Hierin worden mythes ontkracht die onze sector betreffen. Volgende week is er tijdens onze ALV een pre-lancering van het nieuwe boekje. Ik kijk daar erg naar uit! We kunnen het boekje gebruiken om foute statements en populistisch geroeptoeter mee te weerleggen.
Tot slot, Partos zou Partos niet zijn als we niet een actieve werkgroep hadden die met deze factsharing, want daar gaat het uiteindelijk om, aan de slag gaat. Deze Kerngroep Sector Communicatie gaat feiten verzamelen en ter beschikking stellen aan het netwerk om te gebruiken in uitingen. Alle input is welkom en jullie deelname is ook gewenst, dus doe mee in het delen van feiten en kennis met elkaar (en met de achterban).
Trots zijn op wat we te vertellen hebben!
Het is te hopen dat we het tij echt eens gaan keren met zijn allen. En dat we ons niet laten intimideren door de Haagse perikelen van het moment en mogelijk nieuwe bezuinigingen, ook wel ombuigingen genoemd, die tot ons komen via de Voorjaarsnota. We moeten ons eigen verhaal vertellen en blijven geloven in onze kracht. En we mogen trots zijn op wat we te vertellen hebben, dat gevoel moet terugkomen, dus klim in de pen!
P.S. Een goede bron van informatie over Seksuele en Reproductieve Gezondheidszorg en Rechten werd gisteren gepresenteerd door de UNFPA (met dank aan Rutgers voor de dynamische sessie): Het Wereldbevolingsrapport 2024. En zo zijn er nog veel meer rapporten. Gebruik ze. Niets spreekt zo hard als data.