yellow shape
Blog

Blog Liana – Oproep aan ons allen: wees een beetje lief voor jezelf en voor de ander!

Dit is het laatste blog voor mijn vakantie. Ik kijk ernaar uit om even uit te pluggen, af te kicken van het nieuws en te wandelen en boeken te lezen. The simple life! Maar voordat het zover is, heb ik een oproep aan ons allemaal: blijf voor elkaar in de bres springen, sluit de gelederen en communiceer met gepaste trots over ons werk! Het maatschappelijk middenveld in Nederland doet ertoe en het internationale werk van onze sector is van mondiaal belang. Bezuinigingen zijn onverantwoord en spreken over ontwikkelingshulp is ongewenst. Dat is in het kort de boodschap.  

11 juli 2024

Uitdagende tijden

Eigenlijk is bovenstaande een samenvatting van wat ik de afgelopen tijd al vaker heb geschreven en ik merk dat het nog steeds nodig is om een oproep in deze trant te doen. We worden uit elkaar gespeeld zonder dat we het doorhebben. Zo worden er geruchten verspreid die niet kloppen en ondermijnend zijn. Er wordt voor eigen parochie gepreekt en niet voor de hele sector, wat opvalt bij degenen aan wie de communicatie gericht is. Er wordt harde kritiek geleverd op elkaar, wat – hoe dik de huid ook is – veel energie kost. Het helpt natuurlijk niet dat er weinig goeds aan de horizon prijkt op korte termijn. De bezuinigingen, een tot dusver niet openlijk constructieve houding van onze nieuwe minister ten aanzien van het maatschappelijk middenveld, en het als woke bestempelen van thema’s die binnen het mensenrechtendomein vallen, betekenen weinig goed nieuws. Het wordt dus echt steeds pittiger om zacht op de persoon en hard op de inhoud te blijven.  

Om het even in perspectief te plaatsen: het grotere plaatje

Dat we onder vuur liggen past in een proces van ‘democratic backsliding’, zoals het proces wordt genoemd dat in veel landen wereldwijd en steeds zichtbaarder ook in Europa plaatsvindt. Het maatschappelijk middenveld wordt in diskrediet gebracht, openlijk tegengewerkt of beteugeld. De bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en het willen afschaffen van de giftenaftrek zijn daarvan voor ons voorbeelden. Wat verder in het plaatje past, is tornen aan de wetenschap en aan de vrije pers. Ook hiervan zien we voorbeelden, zoals de bezuinigingen op de NPO en het openlijk bekritiseren van journalisten op platforms als X (dus op de mens spelen in plaats van op de inhoud tegengas geven). Aan ons de taak het geloof in de democratie, het vertrouwen in elkaar, in de politiek en in de samenleving niet kwijt te raken, maar juist te versterken.   

In geprek met elkaar blijven

Begin juli organiseerde Partos een ledengesprek voor directeuren en lobbyisten. We hebben daar inhoudelijk goede gesprekken kunnen voeren met elkaar. Natuurlijk zijn er diverse standpunten in hoe de minister te benaderen of de mate waarin we nu van onszelf moeten laten horen. Dat hoort bij een breed netwerk. Wat wel goed lukt, is om constructief te blijven in de uitwisseling. En om Partos te ondersteunen met goede input voor de volgende stappen. Voor het team en mijzelf en hopelijk ook voor jullie zijn dit soort gesprekken heel waardevol. Het laat zien hoe hecht het netwerk is en hoe sterk we staan als we met elkaar nadenken over de toekomst. We gaan dit soort gesprekken daarom vaker organiseren de komende tijd, want we moeten jullie in staat stellen met elkaar uit te blijven wisselen op belangrijke thema’s en er komt nog altijd veel op ons af.  

Collectieve kracht

Behalve de gesprekken te faciliteren, wil ik jullie oproepen met elkaar van de collectieve kracht uit te gaan en elkaar te blijven helpen. Dat kan door niet alleen voor je eigen organisatie te spreken, maar voor de hele sector, mocht de gelegenheid zich voordoen. Het kan door geruchten te checken voordat je ze doorvertelt (als je dat al zou willen doen) of ze direct te ontkrachten. Het kan door wat minder kritisch te zijn op collega’s en collega-organisaties en mensen het voordeel van de twijfel te gunnen. En het kan door continu de feiten te blijven herhalen over het belang van mensenrechtenthema’s en de impact van ons werk (het gele boekje van Mirjam Vossen blijft een handige tool). Waar het om draait, is dat we in de kracht van ons werk blijven geloven en dat uiten.  

Gesprek

We hebben een mooie brief van Liesje Schreinemacher ontvangen, waarin ze ons bedankt voor onze inzet voor de sector en de uitstekende werkrelaties. Dit bedankje geldt voor jullie allemaal. Voor minister Klever is een welkomstbrief in de maak, waarin we zullen vragen om een gesprek. Zo creëren we een mogelijkheid om te benadrukken dat we trots zijn op ons werk en dat we een breed netwerk hebben met prachtige organisaties die goed doen voor de wereld en dus ook voor Nederland. Samen staan we sterk! Dat gaan we laten zien de komende tijd.  

 Een heel fijne vakantie gewenst en tot in augustus!