Welkom bij Partos! Kun je iets meer over jouw achtergrond vertellen?
Jazeker, ik heb eerst culturele antropologie gestudeerd. En ben daarna mijn hele werkzame leven met veel voldoening werkzaam in de ontwikkelingssamenwerking. Ik heb voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt en vervolgens voor drie lidorganisaties van Partos; Oxfam Novib, SNV en PUM. Bij SNV en PUM ben ik directeur en ook bestuurder geweest. Ik heb 25 jaar gewoond en gewerkt in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Inmiddels ben ik met pensioen en ben ik actief als vrijwilliger. Zo ben ik bestuurder van een aantal kleine stichtingen. Maar ik ben ook mentor, vooral voor jonge vrouwelijke ondernemers in Azië, en tot voor kort ook voor jong talent in Nederland. Ik woon in Den Haag samen met mijn man die oorspronkelijk uit Peru komt. Samen hebben we drie volwassen kinderen.
Wat een prachtige ervaringen! Welke lessen neem je uit al die ervaring mee?
Ik heb veel geleerd over ontwikkelingssamenwerking, en wat er wel en niet werkt. Bijvoorbeeld over het belang van systeemverandering met betrokkenheid van publieke en private partijen. En over de noodzaak van vraaggerichte, lokaal geleide ontwikkeling. Maar ook over managen en besturen, over leiderschap. Dit heb ik later ook weer kunnen gebruiken. Ik ben bijvoorbeeld mentor geweest voor het talentprogramma van Topvrouwen. Daar heb ik een aantal Nederlandse vrouwen in begeleid die internationale leiderschaps-ambities hebben. Het leuke van dat mentorschap is dat je dan ook nadenkt over wat heb ik nou zelf geleerd? Wat waren nou echt mijn problemen? Op welk moment en hoe heb ik dat opgelost? Het is erg leuk om je eigen ervaring met anderen te kunnen delen.
Waarom wil je aan de slag als voorzitter bij Partos?
Ik voel een sterke behoefte om iets terug te geven. Iets teruggeven van alle ervaring en kennis die ik heb opgebouwd als bestuurder in de ontwikkelingssamenwerking, van alles wat ik heb geleerd, de netwerken die ik heb opgebouwd, met veel bijzondere mensen over de hele wereld. Ik besef tegelijkertijd dat het een enorme verantwoordelijkheid en opgave is, in een turbulente tijd, waarin veel op het spel staat, voor de lidorganisaties van Partos, en ook voor kwetsbare mensen in de “global south”. De urgentie om iets te doen is groot.
Mooi dat je die kennis zo kan delen. Je hebt natuurlijk ook heel veel inhoudelijk kennis. Wat neem je daarvan mee?
Het is belangrijk om vraaggericht lokaal geleide ontwikkeling te ondersteunen, en daarbij verschillende partijen te betrekken: overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Je moet goed oog hebben voor machtsverschillen, zoeken naar gedeelde belangen, en samenwerking in partnerships bevorderen. Lokaal aanwezige capaciteit en kennis is vaak veel groter dan gedacht wordt. Met vragen rond lokaal geleide ontwikkeling is Partos natuurlijk al bezig, en ook Raj Kumar gaf de wenselijkheid hiervan aan tijdens zijn presentatie voor de ALV. Meer inhoudelijk heb ik me ook beziggehouden met duurzame energie en klimaat, met ondersteuning van vrouwelijke ondernemers, en met het bevorderen van diversiteit en inclusie.
Het zijn spannende tijden voor Partos en de sector. Hoe zie jij jouw rol daarbij?
Het is inderdaad een spannende periode, maar dat trekt me juist aan. Ik wil wel wat meer doen dan alleen de vergadering voorzitten. Maar de situatie is ook echt zorgelijk. Een aantal leden krijgen het echt moeilijk. En dat zal de organisatie van Partos ook treffen. Daar zitten bedreigingen in, maar ook kansen. Gelukkig is Partos een sterke, dynamische organisatie met veel leden en de mensen zijn erg geïnteresseerd en betrokken. Ze zijn bereid om solidair te zijn met elkaar en internationaal. Partos en haar leden hebben zich in acties en publiciteit kranig geweerd, maar dat was niet altijd voldoende zichtbaar
Heb je al ideeën hoe je dat wil aanpakken?
Partos is daar zelf al heel veel mee bezig. We moeten organisaties om ons heen betrekken, en bevorderen dat zij ook het verhaal vertellen, om zo het beleid te beïnvloeden. We moeten wel oppassen dat we niet alle kanten oprennen, maar focus bewaren op de effecten die je wilt bereiken met je activiteiten.
Hoe zie je jouw rol als voorzitter?
Dan denk ik even aan mijn voorganger Hans, die van voetbal houdt. Ik ben niet zo’n voetballiefhebber, maar in Oeganda was ik voetbalcoach van de teams van mijn kinderen. Toen had ik de insteek “eyes on the ball”. Dus zorg dat je het doel wat je wilt bereiken in de gaten houdt. Voor kinderen van een jaar of vijf is dat best ingewikkeld, maar door te blijven focussen op de bal en binnen de lijnen spelen, werd het wel echt een team. Als voorzitter wil ik die focus meebrengen.
Daarnaast is mijn rol echt ondersteunend aan de directie en aan Liana. Verder vind ik het belangrijk om als voorzitter onafhankelijkheid te bewaren. Ik wil daarom het proces naar besluitvorming goed bewaken. Dus zorgen dat de besluiten genomen worden en dat ze goed gecommuniceerd worden, maar ook dat dat proces goed verloopt. Daarnaast vind ik de menselijke kant belangrijk. Ik heb de bestuursleden ook allemaal persoonlijk bezocht. Maar ik ben ook erg benieuwd naar de leden. Wat willen zij? Waar hebben ze behoefte aan? Ik vind het interessant om na te denken over wat bereikt kan worden door intensivering van de samenwerking tussen leden. Misschien moet Partos zich wel opnieuw uitvinden.
Ten slotte wil ik duidelijk maken wat de waarde van Partos is: effectieve belangenbehandeling en goede diensten voor de leden. Ik wil me inzetten voor onderlinge samenwerking, met de blik naar buiten voor een sterkere positionering van Partos en de sector in brede zin, en de blik naar de toekomst om samen nieuwe kansen te benutten. Dat is in deze tijd nog belangrijker dan voorheen.