yellow shape
Belangenbehartiging & Beleidsbeïnvloeding Nieuws

Lobbybrieven voor Kamerleden: kort, korter, kortst

Op 24 januari vond de eerste Partos-lobbynetwerkbijeenkomst van 2023 plaats. Samen met lobbymedewerkers van Partoslidorganisaties spraken we over onze lobbyervaringen, en welke lessen we hieruit kunnen trekken.

07 februari 2023

Een belangrijk onderwerp was hoe we gezamenlijk de impact van onze lobby kunnen vergroten. Tijdens de bijeenkomst deelde Bas Bijlsma, consultant en oprichter van Data for Peace and Security, zijn ervaringen en inzichten. Bas Bijlsma heeft ervaring in de ontwikkelingssamenwerking, maar ook in de politiek en bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Door deze ervaring aan beide kanten van de tafel, als lobbyist en aan de ‘ontvangende kant’, kon hij goede voorbeelden geven van geslaagde en minder geslaagde lobby-acties, en wat we hiervan kunnen leren.

“Gouden tip: houd lobbybrieven voor Kamerleden zo kort mogelijk. En als je denkt dat ‘ie al kort is, maak hem nog korter!”

Bas legde aan de hand van deze voorbeelden de cruciale aspecten van Targeting, timing, framing en executing uit in lobby. Ook kwam de rol van social media naar voren, hoe we leverage kunnen creëren, wanneer te lobbyen bij Kamerleden en wanneer bij het ministerie, en hoe je goede contacten kunt behouden als mensen veel van baan veranderen.

Daarna was het tijd voor een interactief gedeelte in break-outs, waarbij we reflecteerden op de uitdagingen die we tegenkomen tijdens het lobbyen en hoe we gezamenlijk de impact van onze lobby kunnen vergroten. Een goede samenwerking was hier uiteraard een belangrijke uitkomst, net als bij de vraag hoe we mensen op de been kunnen krijgen om zich in te zetten voor onze doelen.

Meer tips? Meld je aan voor de lobbytraining!

Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst en was het goed om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten. Kon je er niet bij zijn? Wees niet getreurd, Partos organiseert vaker bijeenkomsten! Ook organiseert Partos op 6 april een uitgebreide lobbytraining van een hele dag. 

Ben je lobbymedewerker bij een lidorganisatie, maar ontvang je geen lobby nieuwsbrief? Of ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Neem dan contact op met Koos de Bruijn.