Tweede Kamercommissie voor Financiën ontvangt petitie “Nederland van de kaart”
Partos richtte vandaag namens ruim 100 organisaties de noodkreet “Laat Nederland niet van de kaart verdwijnen!” richting de financiële commissie van de Tweede Kamer. “Het kabinet wil miljarden extra uitgeven aan defensie, maar tegelijkertijd bezuinigen op internationale samenwerking. Dat is niet alleen moreel onverantwoord, het is ook strategisch kortzichtig. Echte veiligheid begint bij perspectief, stabiliteit en samenwerking. Ontwikkelingssamenwerking is geen luxe, het is noodzaak. Een Nederland dat zijn internationale verantwoordelijkheid afbouwt, wist zichzelf uit op het wereldtoneel. En dat kunnen we ons – menselijk, moreel én strategisch – niet veroorloven.”
Namens Partos deelde Andy Wehkamp, bestuursvoorzitter van Partos, deze boodschap aan de kamerleden Ria de Korte (NSC), Martin Oostenbrink (BBB), Aukje de Vries (VVD), Pieter Grinwis (CU) en Sarah Dobbe (SP). Zij reageerden geïnteresseerd op onze boodschap:
- Herstel de koppeling tussen ODA en BNI naar de 0,7%-norm, zoals afgesproken in internationaal verband.
- Zorg voor een evenwichtige inzet van middelen, waarbij ontwikkelingssamenwerking gelijke tred houdt met defensie-investeringen.
- Voorkom verdere afbraak van ons internationale profiel en morele kompas.
Want een Nederland dat zijn internationale verantwoordelijkheid afbouwt, wist zichzelf uit op het wereldtoneel. En dat kunnen we ons – menselijk, moreel én strategisch – niet veroorloven.
Coherent buitenlandbeleid
In een wereld waarin oorlog dichterbij komt en dreiging toeneemt, groeit het draagvlak voor forse investeringen in defensie. De roep om het defensiebudget te verhogen naar 3,5% of zelfs 5% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) klinkt luid. Maar ware veiligheid vraagt meer dan militaire paraatheid. Het vraagt om stabiliteit, rechtvaardigheid en perspectief – wereldwijd. Daarin is ontwikkelingssamenwerking onmisbaar. Niet als luxe, maar als fundament van soft power. Als uitdrukking van barmhartigheid, lotsverbondenheid en solidariteit.
Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zei het recent treffend in de Eerste Kamer:
“Ontwikkelingssamenwerking en Defensie waren voorheen gescheiden werelden. Onderweg hebben we elkaar leren kennen en waarderen, vanuit de onderkenning dat zonder veiligheid ontwikkeling niet mogelijk is, maar zonder duurzame ontwikkeling veiligheid niet blijvend is. We hebben elkaar gewoon nodig en zijn twee kanten van dezelfde munt.”
Koppeling ontwikkelingssamenwerking en economie onder druk
Juist in deze tijd van mondiale instabiliteit heeft het kabinet er echter voor gekozen om de internationaal afgesproken norm voor ontwikkelingssamenwerking – 0,7% van het BNI – los te laten. In de Voorjaarsnota is aangekondigd dat dit percentage structureel wordt verlaagd naar slechts 0,44%.
Hiermee wordt de koppeling tussen het budget voor ontwikkelingssamenwerking (ODA) en de Nederlandse economie bewust uitgehold. Ondanks een aangenomen motie in de Eerste Kamer en herhaalde oproepen van een meerderheid in de Tweede Kamer tot herstel van deze koppeling, heeft het kabinet deze nog altijd niet volledig hersteld.
In plaats van het ODA-budget te baseren op 0,7% van het BNI (zoals internationaal afgesproken), kiest het kabinet nu voor een nieuwe rekensystematiek waarbij het huidige, al verlaagde bedrag slechts wordt geïndexeerd met de economische groei. De consequentie? Nederland loopt in de periode 2025–2029 naar verwachting meer dan één miljard euro mis aan middelen voor internationale armoedebestrijding en ontwikkeling. Bovendien wordt slechts beperkt inflatiecorrectie toegepast – waardoor ook in koopkracht het budget afneemt.
Duidelijke oproep aan de politiek
Namens een grote groep internationale partners overhandigde Partos op dinsdag 10 juni de verzamelde berichten aan de Tweede Kamercommissie voor Financiën, voorafgaand aan het commissiedebat over de Voorjaarsnota. Daarmee onderstrepen we hoe belangrijk het is dat Nederland zich blijft inzetten voor een rechtvaardige en vreedzame wereld.
Politieke keuzes tijdens de behandeling Voorjaarsnota
Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota is het alsnog mogelijk voor de Tweede Kamer om te zorgen voor een volledig herstel van de koppeling met de 0,7%-norm. Anders loopt ontwikkelingssamenwerking in de komende jaren meer dan een miljard euro mis vanwege de nieuwe werkwijze van dit kabinet. Dit druist in tegen de aangenomen motie Huizinga-Heringa in de Eerste Kamer. Kortom, grijp de kans tijdens de aanstaande behandeling van de Voorjaarsnota om de koppeling echt te herstellen.
Houd Nederland op de kaart. Investeer in internationale samenwerking.
Bekijk alle “Kaartjes uit…”
Ben je nieuwsgierig naar alle 150 kaarten die zijn uitgestuurd?