Ze kreeg op vroege leeftijd al mee om te kijken naar de wereld. Als student deed ze onderzoek naar theeplantages op Sri Lanka en dat was het begin van een loopbaan van 30 jaar in Azië waar ze gewoond en gewerkt heeft. Ze wilde dáár zijn waar het gebeurt en de complexiteit van ontwikkelingswerk begrijpen. Van der Wijk was altijd enorm onder de indruk van de kracht van mensen om te overleven en het beste van het leven te maken, en dan vooral van vrouwen en kinderen.
Nu is ze sinds juni 2022 directeur van Simavi en woont ze weer in Nederland. Van der Wijk herkent het verhaal van veel teruggekeerde ontwikkelingswerkers niet helemaal die zeggen hun verhaal niet kwijt te kunnen aan vrienden en familieleden. Het hangt er volgens haar vanaf hoe je dat verhaal vertelt. Goede verhalen leven en daar willen mensen graag bij betrokken zijn. Nederlanders zijn geïnteresseerd in niet te ingewikkelde verhalen over gewone mensen in lage inkomenslanden en de beleving die zij hebben van het dagelijks leven.
Bij Simavi gaat het daarbij om een hele heldere boodschap. Klimaatrechtvaardigheid=waterrechtvaardigheid=genderrechtvaardigheid. Klimaat is voor 80% een watercrisis. En zeker water is een onderwerp dat leeft in Nederland, omdat we ook hier problemen rondom water ervaren. Dat biedt een goed handvat voor een gesprek over mondiale waterproblemen.