yellow shape
Communicatie & Beeldvorming Blog

Media reacties vanuit de sector op het coalitieakkoord

Op 16 mei werd het Hoofdlijnenakkoord gepresenteerd door de vier partijen, PVV, BBB, VVD en NSC. Als sector zijn we, om het voorzichtig te zeggen, niet heel gecharmeerd van dit akkoord. In dit overzicht lees je overzicht van de uitingen van onze sector in de media.

Opinie: Kabinet, gun ons jongeren én anderen een toekomst

7 juli 2024 Volkskrant
De opdracht aan het kabinet-Schoof is grotendeels nationaal. Met die beperkte focus zet het kabinet de mogelijkheden voor jongeren op het spel, menen de jongerenorganisaties van vier politieke partijen: SGPJ, ChristenUnie, DWARS en JOVD. Lees het opiniestuk in de Volkskrant.

 

 

Hulporganisatie Heifer baalt van bezuinigingen

4 juli 2024 BN/De Stem
Hulporganisatie Heifer Nederland, gevestigd in Roosendaal, bestaat 25 jaar. Een feest komt er volgens directeur Goossen Hoenders niet. ,,De overheid laat onze sector in de steek.” Goossen Hoenders, directeur Heifer Nederland: ,,Ideaal gezien zouden wij niet eens hoeven bestaan.” Lees het hele interview in BN/De Stem.

Opinie: Kabinet, gun ons jongeren én anderen een toekomst

4 juli 2024 Volkskrant
De opdracht aan het kabinet-Schoof is grotendeels nationaal. Met die beperkte focus zet het kabinet de mogelijkheden voor jongeren op het spel, menen de jongerenorganisaties van vier politieke partijen: de JOVD (VVD), de SGP-Jongeren, DWARS (GroenLinks) en PerspectieF (ChristenUnie). “Wij willen een economie die jongeren wereldwijd perspectief biedt e we willen intensieve samenwerking met andere landen.” Lees het opiniestuk in de Volkskrant.

’Laten we ons niet terugtrekken achter de dijken: internationale relaties cruciaal voor dit land’

3 juli 2024 Telegraaf
Het kabinet helpt dit land een beter land te zijn als het investeert in internationale relaties. Die boodschap heeft Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW voor het nieuwe bewind. „Het belang van onze internationale relaties mag niet worden onderschat. Laten we ons niet terugtrekken achter de dijken.” Lees het hele opiniestuk in de Telegraaf.

 

Nederland schiet met forse ingreep in ‘ontwikkelingshulp’ ook in eigen voet

17 juni 2024 Trouw
Het mes gaat in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. De (beoogd) minister van buitenlandse handel en ontwikkelingshulp, Reinette Klever, zal vanaf 2027 hieraan jaarlijks 2,4 miljard minder uitgeven, ruim een kwart van de begroting. Lees het volledige opiniestuk in Trouw.

 

Ontwikkelingsorganisaties vrezen de komende kabinetsperiode – én de nieuwe minister

29 juni 2024 Nederlands Dagblad

Ontwikkelingsorganisaties zijn somber over het hoofdlijnenakkoord én de nieuwe minister. Er wordt zelfs over nagedacht of ze überhaupt wel in gesprek willen met minister Reinette Klever, die eerder zei ontwikkelingshulp af te willen schaffen. Alleen al aan de term ‘ontwikkelingshulp’ kun je zien hoe dit kabinet erover denkt, betoogt Liana Hoornweg. Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad

 

‘Investeer in ontwikkelingssamenwerking, roept Derk Boswijk (CDA) op. ‘Al is het uit eigenbelang’

28 juni 2024 Nederlands Dagblad
OPINIE | Het nieuwe kabinet wil stevig bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Dat is een kortzichtig plan, stelt CDA-politicus Derk Boswijk. Wanneer volgende week het kabinet-Schoof op het bordes verschijnt, wordt daarmee het adagium ‘Nederland op één’ werkelijkheid. Een van de meest opvallende voorgenomen besluiten is de forse bezuiniging op Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Het geld dat we eerst buiten Nederland uitgaven, gaan we nu besteden in Nederland. Dat klinkt aanlokkelijk maar is buitengewoon onverstandig en kortzichtig. Lees het hele artikel in Nederlands Dagblad

Hulporganisaties verbaasd over Klever als minister voor Ontwikkelingshulp

13 juni 2024 NOS
Hulporganisaties reageren verbaasd op het nieuws dat oud-Kamerlid Reinette Klever de PVV-kandidaat is voor de post van minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp. Directeur van de brancheorganisatie Partos, Liana Hoornweg, zegt dat ze even stil was van het bericht. “We kennen Klever niet goed, maar wat ze in het verleden heeft gezegd over ontwikkelingshulp stemt niet hoopvol.” Lees het volledige artikel bij NOS.

Nu het nieuwe kabinet bezuinigt op ontwikkelingshulp, komt het op dit gebied op ons aan: op u en mij

13 juni 2024 Algemeen Dagblad
Het nieuwe kabinet bezuinigt fors op ontwikkelingssamenwerking. Erg jammer, vindt Mirjam Vossen, er werden geweldige resultaten mee geboekt. Meer dan ooit zijn wij nu zelf aan zet, betoogt ze in deze Gastopinie. Lees het volledige opiniestuk in het Algemeen Dagblad, of  in het Eindhovens Dagblad.

Ingrid Thijssen (VNO-NCW): ‘Handhaaf de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking’

11 juni 2024 Joop.nl

Er moet ook in het nieuwe kabinet een speciale minister blijven voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW in de befaamde politieke podcast Betrouwbare Bronnen. In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet onder leiding van beoogd premier Dick Schoof wordt fors bezuinigd op Ontwikkelingssamenwerking. Volgens Thijssen blijkt nergens dat dit gedaan is op basis van een evaluatie van het beleid of een visie. Lees het volledige artikel op Joop.nl.

Corruptie, migratie en economisch gewin: de feiten en fabels over ontwikkelingshulp

11 juni 2024 Nederlands Dagblad

Als het aan de PVV, VVD, NSC en BBB ligt, gaat het nieuwe kabinet de komende vier jaar bijna zes miljard euro besparen op ontwikkelingshulp. ‘De schuivende verhoudingen in de wereld’ vragen volgens de nieuwe coalitie om een koerswijziging. ‘Dit is zeker geen goed nieuws’, zegt ontwikkelingsgeograaf Mirjam Vossen (59) over deze plannen. Dinsdag bood zij namens drie ngo’s een boek aan dat feiten en fabels over ontwikkelingssamenwerking uit elkaar moet halen. ‘Ik hoop dat we een nuchter gesprek kunnen gaan voeren over ontwikkelingshulp, op basis van de feiten.’ Lees verder in het Nederlands Dagblad.

Opinie: Geef meer dan ooit gul voor ontwikkelingshulp

11 juni 2024 Dagblad De Limburger
Opiniestuk van Mirjam Vossen in Dagblad De Limburger. Lees het hier.

Spraakmakers: Feiten en fabels over Ontwikkelingssamenwerking

10 juni 2024 Spraakmakers, Radio 1
Interview met Mirjam Vossen in Spraakmakers op Radio1, over Voorbij de Borrelpraat, Feiten en fabels over Ontwikkelingssamenwerking. Luister het fragment hier terug!

Opinie: Uitkleden giftenaftrek bewijst armoedige visie

1 juni 2024 Algemeen Dagblad
De aanstaande coalitie wil de giftenaftrek voor goede doelen flink gaan versoberen. Maar de rekening daarvan komt zeker terug naar de overheid, stellen Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid ChristenUnie, Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland en Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie. Lees het opinieartikel in het Algemeen Dagblad, of op Goede Doelen Nederland zonder paywall.

Hulporganisaties maken zich grote zorgen op de aangekondigde megabezuinigingen

26 mei 2024 RTL Nieuws
Bekijk de aflevering op RTL Nieuws.

Coalitie breekt belofte uit 1970 en is er nog trots op ook

24 mei 2024 Financieel Dagblad
Dit keer gaat het mes er met opzet in en snijdt het dieper dan ooit. De coalitie bezuinigt €2,4 miljard structureel op ontwikkelingssamenwerking. Precies het bedrag dat naar defensie gaat om het NAVO-doel te halen, gaat er af bij het ODA-doel. Ploegscharen tot zwaarden, zullen we maar zeggen. Lees verder op Financieel Dagblad.

75 jaar ontwikkelingssamenwerking… hoe nu verder?

24 mei 2024 Dwarsliggers Podcast

GL-PvdA politica Danielle Hirsch laat een ‘nieuw geluid’ horen in Den Haag. Ze gaat gepassioneerd in op de actualiteit en de plannen van de nieuwe regering in spé. Miljarden bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking zijn aangekondigd: wat voor gevolgen heeft dat voor de internationale positie van Nederland? En wat gaat zij daar aan doen vanuit de Tweede Kamer? Beluister de aflevering op Spotify: Dwarsliggers 

Snijden in ontwikkelingshulp op lange termijn onverstandig

23 mei 2024 Reformatorisch Dagblad
De coalitie zet het mes in de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Dat moet vanaf 2027 een structurele bezuiniging opleveren van 2,4 miljard euro per jaar. Een substantieel bedrag, volgens hulporganisatie Cordaid zelfs de grootste bezuiniging in de Nederlandse geschiedenis. Nederland zou juist veel méér moeten doen om de wereldwijde armoedekloof te dichten. Lees verder.

Dit is wat het hoofdlijnenakkoord betekent voor de internationale positie van Nederland

22 mei 2024 GroenLinksPvdA
De vier partijen bezuinigen veel in het hoofdlijnenakkoord, maar het allermeest op ontwikkelingssamenwerking. Ze keren de rug naar mensen die leven met honger en conflict. Ze zadelen ontwikkelingslanden op met de enorme gevolgen van klimaatverandering, terwijl rijke landen als Nederland verreweg het meeste CO2 uitstoten. Ze ondermijnen ze de Nederlandse positie als gesprekspartner aan internationale onderhandelingstafels – wat wij ook zullen voelen in onze portemonnee. Lees meer

Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld ‘moreel kwestieus’

22 mei 2024 Nederlands Dagblad
De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is “moreel kwestieus”, vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest “dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan” en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld “in de steek laat”, zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord. Timmermans heeft niet alleen principiële bezwaren tegen de bezuiniging, maar noemt het afbouwen van ontwikkelingssamenwerking ook “buitengewoon onverstandig”. Lees meer

Non-profitsector reageert overwegend bezorgd op regeerakkoord

21 mei 2024 Vakblad Fondsenwerving
In de eerste reacties op het regeerakkoord dat is gepresenteerd door PVV, VVD, NSC en BBB uiten verschillende partijen uit de non-profitsector hun zorgen. De plannen van de vier partijen rondom cultuur, ontwikkelingssamenwerking, natuur, kerken, vluchtelingen en filantropie hebben potentieel negatieve gevolgen. Lees meer

Dit is wat het hoofdlijnenakkoord betekent voor de internationale positie van Nederland

16 mei 2024 Talkshow Renze, RTL

“Het is een enorme kaalslag op ontwikkelingssamenwerking.” Vertelt Suzanne Laszlo – Serrarens, Directeur UNICEF Nederland, bij Renze Klamer over de ongekend grote bezuiniging. UNICEF Nederland maakt zich zorgen over de positie van kinderen in het hoofdlijnenakkoord. Bekijk hier een fragment, of bekijk de hele aflevering.

Gemengde reacties van brancheorganisaties op nieuwe coalitieakkoord

16 mei 2024 NRC
De Kinderrechtenorganisatie UNICEF Nederland maakt zich zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen. Volgens de directeur van UNICEF Nederland zullen de plannen “grote nadelige gevolgen hebben  voor de huidige en toekomstige generaties van kinderen wereldwijd”. Ook ander organisaties, zoals Save the Children en ActionAid, maken zich zorgen over de bezuinigingen en vragen zich af waar de miljardenbezuinigingen zullen neerslaan. “Hiermee breekt deze coalitie een vitaal netwerk [in het buitenland] af dat in decennia is opgebouwd” zeggen de organisaties in een verklaring. Lees meer

Hulporganisaties teleurgesteld over forse bezuinigingen nieuw kabinet

17 mei 2024 Reformatorisch Dagblad
Het nieuwe kabinet bezuinigt fors op ontwikkelingssamenwerking, tot een kwart van het totale budget. Hulporganisaties zijn teleurgesteld. „De noties van medemenselijkheid en naastenliefde komen ernstig in het gedrang. Dat doet pijn.” Lees verder

Rechts kabinet snijdt diep in internationale hulp, tot woede van hulporganisaties

17 mei 2024 Volkskrant
Het nieuwe kabinet komt met een structurele bezuiniging, oplopend tot een kwart van het totale budget voor ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2027 wordt er 2,4 miljard bezuinigd. Ontwikkelingsorganisaties reageren verbijsterd en waarschuwen dat het de Nederlandse belangen zal schaden. Lees verder op de Volkskrant.
Dit artikel is ook geplaatst in het Nederlands Dagblad.

“Onbegrijpelijk” Diverse organisaties reageren op akkoord: ‘Grote zorgen over voorgenomen bezuinigingen’

16 mei 2024 RTL Nieuws
Ook Unicef is bezorgd over de 35 procent bezuiniging die hun mogelijk te wachten staat. “Onbegrijpelijk, gezien de vele crises in de wereld.” Nederland schiet zichzelf in de voet door te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, stellen elf maatschappelijke organisaties in een reactie op het akkoord. “Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid”, staat in een verklaring. Lees verder

Organisaties: niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking

16 mei 2024 Nederlands Dagblad
Nederland schiet zichzelf in de voet door te bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, zo stellen elf maatschappelijke organisaties in een reactie op het hoofdlijnenakkoord. ‘Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid’, zo staat in een verklaring. Lees verder

Organisaties: niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking

16 mei 2024 NOS Liveblog
07:44

Nederland schiet zichzelf in de voet door te bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, zo stellen elf maatschappelijke organisaties in een reactie op het hoofdlijnenakkoord. Onder de elf zijn ActionAid, Both ENDS, CARE Nederland, Clean Clothes Campaign, Hivos, The Hunger Project, Partos, Save the Children en SOMO. “Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid”, zo staat in een verklaring. Bezuinigingen moeten over twee jaar zo’n 2,4 miljard opleveren. Dat betekent volgens Unicef een vermindering van 35 procent van het huidige budget, iets wat de organisatie “onbegrijpelijk” noemt. Lees het hele liveblog op NOS

Liveblog teruglezen | Wisselende reacties op regeerakkoord dat ‘zon weer moet laten schijnen’

16 mei 2024 Algemeen Dagblad
07:06

Unicef Nederland maakt zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen. Door het schrappen van de spreidingswet verslechtert de positie van asielzoekerskinderen, stelt Unicef. Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking moeten over twee jaar zo’n 2,4 miljard euro per jaar opleveren. Dat betekent volgens Unicef  een vermindering van 35 procent van het huidige budget, iets wat de organisatie ‘onbegrijpelijk‘ noemt, gelet op de vele crises in de wereld. Ook elf maatschappelijke organisaties vinden dat Nederland zichzelf in de voet schiet door te bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. ,,Een betere wereld is ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crisis moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid.” Lees het hele liveblog van 16 mei