yellow shape
Belangenbehartiging & Beleidsbeïnvloeding Nieuws

Reactie Partos op de Rijksbegroting 2025: Stop met onverantwoord bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking

Vandaag heeft het kabinet de Rijksbegroting voor 2025 gepresenteerd. Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, is opnieuw zwaar teleurgesteld over de aanhoudende bezuinigingen op dit cruciale domein. Ondanks eerdere waarschuwingen en de dringende noodzaak om onze internationale verplichtingen na te komen, kiest het kabinet ervoor het ontwikkelingsbudget nog verder uit te kleden. Bovenop de ongekende bezuinigingen uit het hoofdlijnenakkoord, wordt in deze begroting voor de periode 2025-2028 ruim 1 miljard extra bezuinigd. Daarmee wordt het domein ontwikkelingssamenwerking ongekend hard geraakt, laat het kabinet mensen in kwetsbare situaties wereldwijd in de steek en schaadt het onze eigen internationale positie en belangen. 

17 september 2024

Loskoppeling ontwikkelingsbudget van economische groei 

Waar voorheen de stand van de Nederlandse economie de basis vormde voor de berekening van het ontwikkelingsbudget, kiest het kabinet Schoof ervoor dat los te laten. Dit betekent dat de bezuinigingen op het ontwikkelingsbudget ieder jaar groter worden naarmate de Nederlandse economie verder groeit. Voor de periode 2025-2028 gaat het bij elkaar om ruim 1 miljard euro. Terwijl momenteel nog 0,62% van ons Bruto Nationaal Inkomen wordt vrijgemaakt voor ontwikkelingssamenwerking, zakt dat richting 2028 naar 0,42%.  

Beperkte aandacht voor buitenland in de troonrede

 In de troonrede kreeg het buitenland beperkt aandacht. De oproep van de Koning voor een ‘open blik naar de buitenwereld’ bleef vaag en weinig concreet. Dit is opmerkelijk, aangezien een klein land als Nederland juist sterk afhankelijk is van goede en duurzame relaties met het buitenland.  

Noodzaak van Investeringen

In een tijd waarin mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, pandemieën en conflicten steeds urgenter worden, is het cruciaal dat Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt. Investeringen in ontwikkelingssamenwerking zijn niet alleen een morele plicht, maar ook een strategische noodzaak. Het is dan ook uiterst teleurstellend dat het kabinet dit niet erkent en vasthoudt aan kortzichtige bezuinigingen. 

Gevolgen van bezuinigingen

Door te bezuinigen breekt dit kabinet af wat jarenlang is opgebouwd. Het voortbestaan van waardevol werk van onder meer ontwikkelingsorganisaties gericht op o.a. armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en de gevolgen van klimaatverandering wordt zo in gevaar gebracht. Ook voor Nederland is dit een slechte koers. Door ons niet te houden aan internationale afspraken, riskeren we onze reputatie en handelsrelaties. Stabiliteit in de wereld is essentieel voor ons eigen welzijn en positie. 

Sprankje hoop

Toch is het bemoedigend te lezen dat een van de coalitiepartijen, NSC, het ontwikkelingsbudget in de pas wil laten lopen met de economische ontwikkeling van Nederland. Dit biedt een sprankje hoop dat er binnen de coalitie ruimte is voor een heroverweging van de huidige bezuinigingsplannen. Want het blijven onverantwoord grote bezuinigingen die op het domein ontwikkelingssamenwerking afstevenen.   

Directeur Partos Liana Hoornweg: Nederland werkt samen met mensen wereldwijd aan oplossingen voor de grootste mondiale uitdagingen zoals honger, ondervoeding, gebrek aan schoon drinkwater en de gevolgen van oorlog en rampen. De aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zetten dit cruciale werk, én Nederlands internationale reputatie en belangen, op het spel. Dat NSC het ontwikkelingsbudget wil blijven koppelen aan de economische groei van Nederland is een positief geluid, maar de huidige bezuinigingsplannen blijven onverantwoord. Wij doen daarom een dringende oproep: ‘Stop de bezuinigingen, investeer in ontwikkelingssamenwerking en voorkom dat Nederland van de kaart verdwijnt’.

 

Draai de bezuinigingen terug

Partos roept het kabinet op om deze koers te herzien en te investeren in een duurzame en rechtvaardige wereld. Alleen door samen te werken en onze internationale verplichtingen na te komen, kunnen we een betere toekomst voor iedereen waarborgen. We dringen er bij de regering op aan om de bezuinigingen terug te draaien en te kiezen voor een beleid dat recht doet aan de uitdagingen en kansen van deze tijd.