yellow shape
Organisatie & Kwaliteit Nieuws

Terugblik op de Voorjaars-ALV

Hoog boven station Den Haag Centraal hielden we gisteren, 20 april, onze Algemene Ledenvergadering. Dit doen we 2 keer per jaar, in een voorjaars- en een najaarseditie. In deze voorjaarseditie blikten we kort terug op het afgelopen jaar, met de goedkeuring van het jaarverslag. Maar we keken vooral vooruit, met het oog op de toekomstverkenning. Daarnaast was er een zeer inspirerende keynote van Els Hertogen, directeur van het Belgische 11.11.11, de koepelorganisatie voor internationale solidariteit.

21 april 2023

Terugblik op 2022

Vanuit de 12e verdieping boven het Centraal Station van Den Haag, kun je goed over de stad kijken. Ook zie je de treinen onder je het station uitkomen. Met het zonnetje erbij was het dus goed toeven. Maar we waren niet voor het uitzicht naar Den Haag vertrokken. Dus toen iedereen wat drinken had, konden we van start. Hans Bruning, onze voorzitter, startte de vergadering met een steunbetuiging aan alle collega’s die te maken hebben met de gebeurtenissen in Soedan.

Nieuwe leden CINOP en Via Don Bosco

Na de formaliteiten over de agenda en de notulen van de vorige keer, is het woord aan twee nieuwe leden. Ton Geerts is directeur van CINOP, een onderzoeks- en adviesbureau gericht op onderwijs. Ze zijn actief in Afrika, Azië, Midden-Amerika en Europa.

Filip Lammens is de directeur van Via Don Bosco, een Belgische en Nederlandse ngo die onderwijsinstellingen en tewerkstellingsinitiatieven voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika steunt. Ook zij richten zich op middelbaar- en beroepsonderwijs, vooral in Afrika en Latijns-Amerika. En ze ontwikkelen scholingsmateriaal om kinderen op te leiden tot kritische burgers.

Kennismaking Liana & toekomstverkenning

Na het voorstellen van de nieuwe leden, is het de beurt aan Liana Hoornweg om zich voor te stellen. Zij is sinds 6 maart directeur van Partos, dus dit was ook meteen haar eerste Ledenvergadering. In het kort legde zij uit wat zij hiervoor heeft gedaan. Haar laatste functie was bij Enabel, het ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering. Vanuit hier had zij ook veel te maken met het EU-beleid. En hiermee maakte zij ook een bruggetje naar de toekomstverkenning. Wat dat precies zal zijn, zullen we eind mei kunnen lezen.

Jaarverslag 2022

Uiteraard was er ruim aandacht voor het jaarverslag en het financieel verslag van 2022. Beide onderdelen werden al snel goedgekeurd. Ben je ook benieuwd naar het jaarverslag? De bondige versie van het jaarverslag met alle highlights staat hier. Wil je alle ins en outs lezen? Kijk dan hier!

Keynote Els Hertogen, 11.11.11

Els Hertogen, directeur 11.11.11, vertelde vol passie en enthousiasme over de geschiedenis en het werk van 11.11.11. Dit is de Belgische koepelvereniging voor internationale solidariteit. Deze activistische organisatie richt zich op het bouwen aan een beweging voor internationale solidariteit. Naast 11.11.11 is er in België nóg een brancheorganisatie: de NGO Federatie. Waar de NGO Federatie zich vooral richt op belangenvertegenwoordiging richting de politiek, richt 11.11.11 zich meer op de burgers. Met de slogan “Iedereen telt” maken ze duidelijk dat iedere actie meetelt. Een treffend voorbeeld over het klimaat, was dat niet iedereen zich hoeft aan te sluiten bij een klimaatbeweging om actie te voeren. Als iemand voor zichzelf een moestuin begint, om zo biologisch te eten en de kinderen te laten op groeien met de natuur, helpt dat ook.

Daarnaast heeft 11.11.11 onlangs een make-over gehad. Met een nieuw narratief en een nieuw beeldmerk. Vanuit Partos zijn we ook bezig met een nieuw narratief voor ontwikkelingssamenwerking. Dus daar wilden we graag meer over weten. Els gaf aan dat zij onderzoek gedaan hebben naar het maatschappelijk midden, en dat zij hun woorden daarop uitzoeken. Zo geven zij de voorkeur aan solidariteit en rechtvaardigheid. En hebben zij het niet over liefdadigheid. Bekijk het nieuwe promotiefilmpje van 11.11.11:

Draagvlakversterking

Samen met de issuemakers zijn we vanuit Partos bezig met draagvlakversterking. Met als doel om het Nederlandse draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te vergroten. Na een uitleg over dit traject van Pieter Idenburg, van Issuemakers, gingen we in groepjes uit elkaar. Het doel was om met elkaar in overleg te gaan en Best Practises op te halen. Maar ook om tips met elkaar te delen, of juist aan te geven waar men behoefte aan heeft. Ieder groepje had een groot vel papier, waarop alle ideeën verzameld werden. Per groep vertelde vervolgens één afgevaardigde de hoofdpunten, waarna er nog veel vragen en discussie kwam. Het onderwerp leeft enorm, en het is dus zaak om alle antwoorden, reacties en vragen goed vast te leggen en uit te werken.

Lopende activiteiten 2023

Vanuit lobby er is een veel aandacht voor het ontwikkelingsbudget, vooral over de kosten voor asielzoekers. Daar proberen wij nu op verschillende manieren aandacht aan te geven. Zoals in de Volkskrant en het Nederlands Dagblad. Een ander punt is de Europese verkiezingen, waar we ons op gaan richten. En we verkennen de mogelijkheden voor de toekomstige strategische partnerschappen.

Vanuit communicatie richten we ons dit jaar op het al eerder genoemde traject voor draagvlakversterking​. Maar ook op de tiende (!) editie van het Innovation Festival met als thema: Power of Innovation. Verder leren we, samen met onze leden, over inclusieve communicatie​. En versterken we de verenigingscommunicatie.

Vanuit Learning & Innovation is de focus op het leiderschapstraject, waarbij directeuren van NGO’s samen leren en verdiepen. Verder zijn we de leerlijnen over Climate Justice en over Diversity, Equity and  Inclusion gestart. Ten slotte is ook Integriteit een lopende activiteit. Met verschillende trainingen, een handboek en een gloednieuw stappenplan om integriteit in de organisatie goed te borgen.

Tot slot de Shared Services. Leden kunnen via Partos met korting bepaalde diensten afnemen, zoals visumdiensten, het boeken van reizen of korting op zorgverzekeringen voor werknemers. Komend jaar gaan we aan de slag met diverse Shared Services op het gebied van het inhuren van werknemers in het buitenland.

De Lenteborrel

Nadat iedereen weer helemaal op de hoogte was van alles wat Partos doet, was het tijd voor de Lenteborrel. Onder het genot van een hapje en een drankje gingen Els en Liana op informele wijze met elkaar in gesprek.