yellow shape
Publicatie

Toekomst Leiders Podcast & YouTube serie

Als wij de ambities van de Sustainable Development Goals (SDGs) willen halen tegen 2030, dan hebben we nog veel werk te verzetten. Hoe kunnen we impactvoller zijn in onze inspanningen voor een inclusieve maatschappij en een leefbare planeet? Hoewel leiderschap zeker geen wondermiddel is om het effect op de SDGs te versnellen, is vooruitgang zonder nieuw leiderschap veel minder waarschijnlijk.

All interviews are in Dutch. For our English-speaking audience, we made sure that there are English subtitles on YouTube. 

Wil je liever de aflevering luisteren? Kijk hiernaast, of kijk hier voor een overzicht van alle podcastkanalen: https://www.buzzsprout.com/2202373

YouTube & podcast serie met Alexander Medik

In deze serie onderzoekt Alexander Medik wat leiderschap betekent binnen de veranderende context van humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking. Alexander gaat in gesprek met leiders over hun persoonlijke en professionele groei en hun ideeën voor de toekomst. Wat beweegt ze, waar dromen ze over, wat vinden ze belangrijk en wat juist niet? In het eerste seizoen gaat Alexander in gesprek met 10 CEO’s over nieuw leiderschap. Vanaf 17 november komt er om de week een nieuwe aflevering online.

“Ik zie dat er steeds meer ruimte komt voor vernieuwing binnen ontwikkelingssamenwerking. Vernieuwing binnen projecten, processen, systemen, samenwerkingsvormen. Alleen de meest duurzame vernieuwing begint bij jezelf. Je inner development goals. Persoonlijk leiderschap. Daar is momenteel te weinig aandacht voor.”- Alexander Medik

Interviews

  1. Danielle Hirsch – CEO Both Ends
  2. Heske Verburg – CEO Solidaridad Europe
  3. Roeland Monasch – Aflatoun
  4. Kees Zevenbergen – Cordaid
  5. Jannemiek Evelo – Choice for Youth
  6. Bart Romijn – Partos
  7. Mark Vermeulen – Aidsfonds
  8. Elles van Ark – CNV Internationaal
  9. Mirjam Blaak – Defence for Children
  10. Rick van der Woud – Mensen met een Missie

Aflevering 1: Danielle Hirsch – CEO Both Ends

Danielle Hirsch is de CEO van Both Ends. Zij vertelt over wat leiderschap betekent binnen ontwikkelingssamenwerking. Wat beweegt haar en wat zij haar ideeën voor de toekomst?

Aflevering 2: Heske Verburg – Solidaridad Europe

Heske Verburg, CEO van Solidaridad Europa vertelt over wat leiderschap betekent binnen ontwikkelingssamenwerking. Zij vertelt over haar rechtvaardigheidsgevoel, en hoe zij dat vormgeeft in haar werk bij Solidaridad.

Aflevering 3: Roeland Monasch – Aflatoun

Ook ontwikkelingsorganisatie kunnen het soms moeilijk hebben. Met een vernieuwende aanpak overtreft Aflatoun nu zelf hun eigen dromen. Welke stappen zette Aflatoun toen zij zelf in zwaar weer zaten? En welke lessen leerde Roeland Monasch, CEO van Aflatoun, hiervan voor de toekomst van de ontwikkelingssector? Je hoort het hier!

Aflevering 4: Kees Zevenbergen – Cordaid

Ontwikkelingswerk heeft Kees letterlijk met de paplepel meegekregen. Hij wilde dan ook al vroeg het ontwikkelingswerk in. De dromen die hij had, heeft hij zeker kunnen waar maken. Maar waar droomt hij nu nog van?

En zeer interessant en prikkelend gesprek dat je meeneemt langs de stoffige wegen van Afrika, via de rijke geschiedenis van Cordaid naar de toekomst kijkt en helder beeld geeft van de uitdagingen waar we nu voor staan.

Aflevering 5: Jannemiek Evelo – Choice for Youth

In deze aflevering vertelt Jannemiek Evelo, CEO van Choice over de uitdagingen die zij meemaakt als jonge directeur van een jongerenorganisatie. En hoe betrek je jongeren in je werk? Hoe laat je je activistische en feministische kernwaarden terugkomen in je eigen beleidsvorming? En hoe kijk je als organisatie nu kritisch naar jezelf? Al deze vragen (en meer!) bespreken Jannemiek en Alexander.

Aflevering 6: Bart Romijn – Partos

In aflevering 6 staat wel een heel bijzondere directeur centraal: Bart Romijn, directeur van Partos. Bart geeft een intiem inkijkje waar zijn passie voor ontwikkelingssamenwerking vandaan komt. Maar het gesprek gaat ook over de uitdagingen binnen de sector, integriteit op de werkvloer, 3 pijlers van ontwikkelingssamenwerking en het belang van innovatie en samenwerken. Niet voor niets is de slogan van Partos: Samen Werkt!

Aflevering 7: Mark Vermeulen – Aidsfonds

Het liefste wil Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds zijn baan opheffen. Maar tot die tijd verdiept hij zich in dienend leiderschap en internationale ontwikkelingen rond gezondheidszorg, mensenrechten en uitsluiting. In deze podcast legt Mark uit wat Aidsfonds doet, zowel in Nederland als internationaal. Maar ook hoe je leiderschap vormgeeft, en dit door de hele organisatie doorvoert. Een zeer interessante en persoonlijke podcast dus!

Aflevering 8: Elles van Ark – CNV Internationaal

De ideale leider bestaan niet, maar als jij iets wil, toon lef, probeer het vertrouw op jezelf. Daarom blijft Elles van Ark als leidinggevende van CNV Internationaal dicht bij zichzelf. Elles gaat ervanuit dat iedereen zich als leider moet en kan gedragen. Daarom wordt leiderschap in je eigen werk bij CNV Internationaal gestimuleerd.

Naast leiderschap, gaat het gesprek ook over werk en privé. CNV Internationaal helpt vakbonden over de hele wereld om gehoord te worden. In sommige landen zijn vakbondsleiders hun leven niet zeker. Wat kunnen wij daar vanuit Nederland aan doen? Daarnaast vertelt Elles uitgebreid over hoe zij bij CNV Internationaal terecht is gekomen, het belang van de Scouting en samenwerken binnen de sector.

Aflevering 9: Mirjam Blaak – Defence for Children

In dit interview vertelt Mirjam Blaak, CEO van Defence for Children over haar leiderschapsstijl. Als leider betrekt ze graag haar collega’s bij beslissingen, en gebruikt ze ook de denkkracht van het hele team. Daarnaast is ze eigenlijk leider van twee verschillende organisaties: Defence for Children en ECPAT. In Nederland zijn deze samengevoegd, maar wereldwijd zijn het verschillende organisaties. Dus deze aflevering zit bomvol met kinderrechten.

Naast leiderschap, gaat het gesprek ook over werk en privé. Welke invloed heeft haar opvoeding en de kerk op haar keuzes nu? En wie inspireerde haar? En wat ziet zij als de belangrijkste competentie voor de toekomst?

Aflevering 10: Rick van der Woud – Mensen met een Missie

Religie is het bindmiddel. Waar overheden tekortschieten en conflicten aan de orde van de dag zijn, is er nog steeds religie die kan zorgen dat mensen toch met elkaar praten. Want praten helpt, altijd!

Op deze Goede Vrijdag publiceren we het (voorlopig) laatste interview voor #ToekomstLeiders. Hoe mooi is het om deze serie af te sluiten met Rick Van Der Woud, directeur van Mensen met een Missie. In dit uitgebreide gesprek gaat het dus over het geloof. Maar ook over luisteren, de tijd nemen en tijd geven. Over nieuwsgierigheid, polarisatie en leiderschapsstijlen. En hoe leiderschap ontstaat, zich kan ontwikkelen en hoe je mensen daarin kan ondersteunen.