yellow shape
Belangenbehartiging & Beleidsbeïnvloeding Nieuws

Actie in Den Haag tegen de geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

‘Zorg dat Nederland niet van de kaart verdwijnt’, met die boodschap voerden Partos met zo’n 100 organisaties deze week actie in Den Haag tegen de geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Drie internationale partners van Nederland uit Jemen, Nepal en Oeganda riepen de Tweede Kamer op om deze week in de begrotingsbehandeling van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, tegen de plannen van minister Klever te stemmen.

Berichten van internationale partners
12 november 2024

“Ik werk in Nepal met onze partners aan een programma dat meer dan 450.000 mensen toegang tot water geeft. Ik vraag de Kamerleden om zich te realiseren hoeveel verschil Nederland maakt voor de meest gemarginaliseerde gemeenschappen wereldwijd. Laat de belangrijke rol die Nederland in de wereld speelt en de waardering die u krijgt voor de bijdrage aan duurzame ontwikkeling niet verloren gaan door nu te hard te snijden.” – Pragati Bajracharya, programma medewerker van Simavi in Nepal.

Pragati Bajracharya, programma medewerker van Simavi in Nepal

Oproep richting de kamerleden

Koos de Bruijn van brancheorganisatie Partos: “Ik roep de Tweede Kamer op om Nederland niet van de kaart te laten verdwijnen. Het liefst door te voorkomen dat überhaupt bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking. In ieder geval moet ervoor gezorgd worden dat de koppeling tussen de actuele stand van de economie en het ontwikkelingsbudget, die in de laatste begroting plots verdwenen is, terugkeert. En dat de bezuinigingen niet disproportioneel neerkomen bij maatschappelijke organisaties. De plannen van minister Klever en het kabinet moeten worden bijgestuurd.”

 


Koos de Bruijn van Partos overhandigt de ansichtkaart aan Aukje de Vries van de VVD.

 

Op dinsdag 12 november nam de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp de oproep die Partos deed namens de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties in ontvangst. Onder anderen Danielle Hirsch van PvdA/GroenLinks, Mpanzu Bamenga van D66, Derk Boswijk van CDA, Mirjam Bikker van CU, Femke Zeedijk-Raeven van NSC, Sarah Dobbe van SP, medewerkers van BBB en SGP en Aukje de Vries, voorzitter van de commissie en Tweede Kamerlid namens coalitiepartij VVD.

“De bezuinigingen op humanitair werk en ontwikkelingssamenwerking raken direct de mensen die het het hardst nodig hebben.” – Bereket Godifay, ZOA-landendirecteur Jemen.

Bereket Godifay, ZOA-landendirecteur Jemen

Begrotingsbehandeling BHOS

Op woensdag 13 en donderdag 14 november debatteert de Tweede Kamer over de begroting van minister Klever. De afgelopen vijf jaar was 1,4 miljard euro beschikbaar voor maatschappelijke organisaties in lage- en middeninkomenslanden, nu dreigt dit bedrag voor 2026-2030 teruggebracht te worden tot 390-565 miljoen. Een bezuiniging van ruim 70% komt hard aan.

Het maatschappelijk middenveld wordt daarmee disproportioneel hard geraakt. Waar het totale ontwikkelingsbudget ongeveer een derde moet inleveren, stelt minister Klever voor twee derde van het budget voor de versterking van het maatschappelijk middenveld af te halen. Dit brengt belangrijk en waardevol werk gericht op armoedebestrijding, gezondheid, onderwijs en klimaatmaatregelen, in gevaar.

De bezuiniging staat voor de Tweede Kamer nog niet vast, omdat die woensdag en donderdag debatteert over de begroting van minister Klever. Zo sprak Tweede Kamerlid Femke Zeedijk-Raeven van coalitiepartij NSC meteen al haar zorgen uit over de wankele onderbouwing van de minister. En namens de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA kondigde ook Danielle Hirsch aan zich tegen de maatregelen te verzetten.

Nederland van de Kaart

Eerder voerde Partos al tweemaal actie richting de Tweede en Eerste Kamer onder de noemer ‘Nederland van de Kaart’. Zo vraagt Partos aandacht voor het belangrijke werk dat Nederlandse ontwikkelingsorganisaties samen met lokale partners wereldwijd doen.

Honderden mensen stuurden een persoonlijke ansichtkaart aan Nederlandse volksvertegenwoordigers. Dagelijks werken zij over de hele wereld, in samenwerking met Nederland, aan oplossingen voor de mondiale problemen van deze tijd, van het tegengaan van klimaatverandering en het versterken van lokale gemeenschappen tot het bevorderen van (internationale) veiligheid en stabiliteit.

“Een stabiele wereld bereiken we alleen als we overal aan stabiliteit werken. De Nederlandse steun is onmisbaar voor ons democratie- en dialoogprogramma in Oeganda.” – Primus Atukwatse Bahiigi, landendirecteur van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie in Oeganda.

 

Primus Atukwatse Bahiigi, landendirecteur van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie in Oeganda

 

Foto’s vrij te gebruiken o.v.v. Bart Maat.