yellow shape
[EN] Innovation Hub Nieuws

FairClimateFund: Samen werken aan klimaatactie binnen de organisatie en wereldwijd

De rijkste 10 procent van de wereld is verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot terwijl de gevolgen van klimaatverandering vooral mensen in kwetsbare regio’s treft. Dat is niet eerlijk. Daarom moeten we alles op alles zetten om de impact op het klimaat te verminderen. De overheid, bedrijven en mensen thuis, maar ook ontwikkelingsorganisaties moeten aan de slag om hun negatieve impact op het klimaat aan te pakken. 

English version
18 oktober 2023

Duurzaamheid in de Internationale Ontwikkelingssector

De sector heeft daarom de wens uitgesproken om duurzaamheid, met evenveel aandacht voor mens als voor klimaat, en het rapporteren hierover centraal te stellen zodat moreel leiderschap getoond kan worden op dit onderwerp. Tijdens een informatiesessie op vrijdag 22 september werd hier meer aandacht aan besteed. FairClimateFund was hier ook bij aanwezig om te vertellen hoe zij samenwerkt met bedrijven en ontwikkelingsorganisaties als Cordaid en CARE Nederland op het thema klimaat.  

FairClimateFund: Hoe het werkt

Samen met partners werken wij aan de vermindering van de wereldwijde CO2-uitstoot en het creëren van een duurzaam bestaan voor mensen in ontwikkelingslanden. Het reduceren van CO-uitstoot staat voorop. Samen kijken we naar alle gebouw-, vervoer- en productie gerelateerde activiteiten – scope 1, 2 én 3. 

Op de resterende broeikasgasemissies wordt vervolgens een ambitieuze interne prijs gezet, die de basis vormt voor het klimaatfinancieringsbudget van het bedrijf. Dit budget wordt gebruikt om de uitstoot verder terug te dringen én te investeren in eerlijke klimaatprojecten die mitigatie, adaptatie, biodiversiteit en natuurbehoud ondersteunen. 

De klimaatprojecten van FairClimateFund voldoen aan de hoogste kwalitatieve standaarden op het gebied van mens en klimaat. Wereldwijd zijn onze projecten de enigen die gebaseerd zijn op Fairtrade principes, zoals een eerlijke prijs en een extra Fairtrade premie voor activiteiten op het gebied van klimaatadaptie.  

Terwijl de CO2-voetafdruk binnen de grenzen van de organisatie wordt verkleind, helpen wij aan de andere kant mensen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering om veerkracht op te bouwen.