yellow shape
Belangenbehartiging & Beleidsbeïnvloeding Nieuws

Kabinet laat maatschappelijk actoren wereldwijd in de steek

Ondanks eerdere adviezen en de dringende noodzaak om internationale verplichtingen na te komen, kiest minister Klever voor ingrijpende bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. De druk op de internationale rechtsorde, democratie en mensenrechten, neemt in grote mate toe. Daarom is het niet te begrijpen dat Klever ervoor kiest om twee derde minder middelen ter beschikking te stellen voor juist de internationale beweging die opkomt voor de democratie, vrede, stabiliteit, mensenrechten en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Dit heeft effect op kwetsbare bevolkingsgroepen wereldwijd én op de internationale positie van Nederland.

11 november 2024

Fors minder investeringen in ontwikkeling

Waar de afgelopen 5 jaar ongeveer 1,4 miljard beschikbaar was voor het versterken van maatschappelijke actoren in lage- en middeninkomenslanden, stelt Klever voor dat bedrag terug te brengen tot 390-565 miljoen voor de periode 2026-2030. Een potentiële bezuiniging van meer dan 70%, brengt het waardevolle werk gericht op armoedebestrijding, gezondheid, onderwijs en klimaatmaatregelen, in gevaar. Haar beleidsbrief bevat bovendien maatregelen die de speelruimte van maatschappelijke organisaties verder beperken, waardoor hun vermogen om effectief te opereren en zich uit te spreken in het belang van kwetsbare groepen  ernstig wordt aangetast. 

Noodzaak van maatschappelijke samenwerking

Het werk van maatschappelijke organisaties is onmisbaar voor duurzame en sociale verandering wereldwijd. Ze zijn diep verankerd in de samenleving en vervullen meerdere cruciale rollen: als waakhond van de rechtsstaat, als pleitbezorger van transparantie, en als tegenkracht tegen autoritaire tendensen.  Ze zijn onderdeel van internationale samenwerkingsverbanden en beschikken over een uitgebreid en fijn vertakt netwerk. Het behouden van wereldwijde steun voor democratische processen, stabiliteit, vrede en mensenrechten, hangt voor een groot deel af van de mondiale netwerken van maatschappelijke organisaties. De uitwisselingen in die netwerken zorgen ervoor dat deze thema’s in de partnerlanden zelf, regionaal en internationaal goed op de agenda staan – ook in Nederland. Want door internationale samenwerking, is er toegang tot besluitvormingsprocessen zoals de Verenigde Naties.

Een nieuw financieringsmodel, waarin 50% eigen bijdrage van organisaties wordt gevraagd, legt een zware druk op zowel noordelijke als zuidelijke partners. Samen met de enorme bezuiniging, zal het organisaties uitsluiten die belangrijk werk doen op voor Nederland cruciale gebieden zoals gendergelijkheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, klimaat, vrede en veiligheid.

Invloed op Nederlandse belangen

Met deze bezuinigingen schaadt het kabinet de internationale positie van Nederland. De reputatie en handelspartnerschappen van Nederland lijden hieronder, nu Nederland de kans laat liggen om als betrouwbare bondgenoot op te treden in tijden van mondiale uitdagingen.

In deze tijd van geopolitieke spanningen en globale uitdagingen als armoede, klimaatverandering, conflicten en afkalving van de internationale rechtsorde, zou een intensivering van onze ontwikkelingsinzet gerechtvaardigd zijn. Dat maakt deze enorme bezuiniging onbegrijpelijk en kortzichtig. Juist in tijden van crisis moeten we investeren in duurzame ontwikkeling voor stabiliteit, vrede en veiligheid, aldus Liana Hoornweg, directeur van Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking die meer dan 100 ontwikkelingsorganisaties vertegenwoordigt.

Oproep aan het kabinet: erken de noodzaak van het werk van maatschappelijke organisaties wereldwijd

Het is nu aan de Tweede Kamer om de voorstellen van minister Klever te beoordelen. Partos roept de Tweede Kamer op om het voorgenomen beleid bij te sturen. Allereerst door meer budget vrij te maken, zodat maatschappelijke actoren wereldwijd hun belangrijke werk kunnen blijven doen.

In een tijd waarin internationale samenwerking meer dan ooit nodig is om te werken aan globale uitdagingen als klimaatverandering, conflicten, ongelijkheid en armoede, kunnen we het ons niet veroorloven om zo hard het mes te zetten in de maatschappelijke organisaties die zich hier samen voor inzetten. Internationale partnerschappen en investeringen in mensenrechten, democratie en klimaat zijn onmisbaar voor een stabiele en rechtvaardige wereld.

Aanbiedingsactie berichten internationale partners voorafgaand aan de begrotingsbehandeling

Op dinsdag 12 november, in de week van de cruciale begrotingsbehandeling, is Partos in Den Haag om te protesteren tegen de voorgestelde bezuinigingen van het kabinet-Schoof. Samen met internationale samenwerkingspartners uit Oeganda, Nepal en Yemen bieden zij de Tweede Kamercommissie BHO honderden verhalen aan van mensen over de hele wereld die vertellen hoe zij samen met Nederland elke dag werken aan oplossingen voor de grote mondiale uitdagingen van onze tijd. Namens tientallen, maatschappelijke organisaties, doet Partos die dag een beroep op de Tweede Kamer om te voorkomen dat Nederland zijn rol en invloed in het internationale speelveld verliest.