Raad van Kerken wil dat kabinet stopt met ‘onrechtvaardige’ bezuinigingen op ontwikkelingshulp
26 november 2024, Nederlands Dagblad
De Raad van Kerken in Nederland pleit in het Nederlands Dagblad dat het kabinet stopt met ‘onrechtvaardige’ bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, omdat het ingaat tegen belangrijke kernwaarden als naastenliefde en zorg voor de armen. Het samenwerkingsverband van negentien kerkgenootschappen verzet zich vooral tegen de recente loskoppeling van economische groei en het budget voor ontwikkelingshulp. Dit doorbreekt een traditie van meer dan 50 jaar, waarin het budget meestijgt met de economie.
‘Het is onrechtvaardig en kortzichtig dat juist op dit budget keer op keer bezuinigd wordt’, zegt voorzitter Geert van Dartel.
Raad van Kerken hekelt extra bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking
25 november 2024, Reformatorisch Dagblad
De raad van Kerken spreekt zich uit tegen de extra aangekondigde bezuinigingen. Deze komt er door de loskoppeling van ontwikkeligssamenwerking en economisch groei. Lees hier meer.
Snijden in ontwikkelingshulp verzwakt positie Nederland
25 november 2024, Trouw
Ook vanuit de journalistiek klinken kritische geluiden. Trouw spreekt zich krachtig uit tegen deze bezuinigingen. De redactie wijst erop hoe Nederland, ooit een toonaangevende speler op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, nu zijn sterke positie dreigt op te geven. In een snel veranderende wereld, vol kansen en bedreigingen, is het kortzichtig om dit belangrijke instrument te verwaarlozen. Ontwikkelingssamenwerking biedt niet alleen idealistische voordelen, maar ook economische en geopolitieke waarde.
Opinie: Minister wil met bezuiniging tegenspraak in de kiem smoren
19 november 2024, FNV
Opinieartikel door Petra Bolster, lid van het dagelijks bestuur en internationaal secretaris bij de FNV. Zij reflecteert op de ongekend harde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en het mogelijke motief hierachter. Lees meer hier.
Deze financiering terugbrengen is een gerichte ingreep, want gemiddeld zelfs twee keer zo hoog als bij andere posten op haar begroting. Mijn vertaling: de minister is bang voor partijen die een onafhankelijk en kritisch geluid laten horen.
Opinie: ‘Ontwikkelingshulp doet veel goeds, laten we dat zo houden’
14 november 2024, Algemeen Dagblad
Ontwikkelingslanden hebben enorme vooruitgang geboekt. Toch blijkt het moeilijk om mensen van deze impact te overtuigen. Liana Hoornweg en Dieneke van der Wijk pleiten tegen de aangekondigde bezuinigingen. Lees het artikel hier.
Eén hongersnood die uitbreekt is nu eenmaal veel nieuwswaardiger dan vijf hongersnoden die worden voorkomen.
Opinie: Bezuinigen op ontwikkelingshulp is snijden in eigen vingers
14 november 2024, Trouw
Bezuinigen op het buitenlandbeleid is niet gratis, betogen Bas Bijlsma en Jochem Duinhof. Het kabinet zou de plannen moeten doorrekenen. Lees het hele betoog hier.
Bijzonder hoogleraar ontwikkelingshulp: ‘Je telt internationaal minder mee’
12 November 2024, de Volkskrant
Bijzonder hoogleraar buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Dirk-Jan Koch analyseert de mogelijke gevolgen van de bezuinigingen op internationale ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent de bezuinigingen voor de mensen in de landen die nu ontwikkelingshulp krijgen via een Nederlandse ngo? Hulporganisaties noemen de bezuinigingen een trendbreuk, hoe ziet de hoogleraar dit? Lees hier meer.
‘Het Nederlandse ontwikkelingsbudget gaat nu richting 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen (BNI), in plaats van de afgesproken 0,7 procent. Je telt daardoor internationaal minder mee.
EY: ‘Snijden in ontwikkelingshulp nadelig voor bedrijven’
12 november 2024, FD
Vanuit economisch perspectief bepleit Bas Sprenger de Rover van EY dat de bezuinigingen ongunstig zijn voor Nederlandse bedrijven. “Bedrijven die nu vooroplopen in ketentransparantie en risicobeheersing, werken bijna zonder uitzondering nauw samen met netwerken van maatschappelijke organisaties die ver buiten Europa opereren. Bezuinigen op internationale maatschappelijke organisaties staat dus haaks op het belang van Nederlandse bedrijven. Zij zullen minder toegang hebben tot betrouwbare informatie over risico’s in hun ketens, juist wanneer die door Brussel voor het eerst bij wet verlangd gaat worden.” Lees het hele artikel hier.