yellow shape

Ontwikkeling Werkt

Ontwikkeling doen we samen – miljoenen Nederlanders zetten zich in als vrijwilliger en geven geld. Helpen verbindt ons en maakt ons samen sterk. Het is een traditie om trots op te zijn. Omdat ontwikkeling werkt.

Nederland is een land van helpers: als iemand het moeilijk heeft, dan staan we voor elkaar klaar. Dat doen we al sinds mensenheugenis: in de middeleeuwen investeerden kerken en rijke burgers al in gast- en weeshuizen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ving Nederland één miljoen Belgische vluchtelingen op. En sinds de Tweede Wereldoorlog investeren we in ontwikkelingswerk in landen verder weg. Omkijken naar elkaar maakt Nederland groot.

Ook vandaag de dag zetten miljoenen Nederlanders zich in als vrijwilliger en geven geld voor anderen. Het is een traditie om trots op te zijn. Want helpen helpt. Wat ooit begon met gast- en weeshuizen, zijn nu onze moderne ziekenhuizen. Wie vandaag te oud is om te werken, mag rekenen op een AOW. Net als in Nederland nam ook in Afrika de kindersterfte fors af; acht op de tien kinderen gaan er nu naar de basisschool. In Azië maakten nieuwe zaden en irrigatietechnieken een einde aan terugkerende hongersnoden. Steeds meer mensen in arme landen hebben schoon water en elektriciteit. Omdat ontwikkeling werkt.

Maar die vooruitgang komt er niet vanzelf: je moet er wel in blijven investeren. Want we zijn er nog niet – droogte, overstromingen, armoede en conflicten raken nog steeds veel mensen. Tegelijkertijd zetten overal in de wereld mensen zich in voor de toekomst van hun eigen families en hun omgeving. Moeders in arme landen zorgen ervoor dat hun kinderen naar school kunnen gaan. Meisjes komen in verzet tegen kindhuwelijken. Jongeren leren een vak. Boeren stappen over op gewassen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering – en zo zijn er nog ontelbaar vele voorbeelden. En dat doen ze met steun van moeders, vaders, ondernemers, boeren, deskundigen en vrijwilligers in Nederland. Ontwikkelingswerk is van ons allemaal.

De wereld is nog niet ideaal. Maar door te blijven investeren in wat er nodig is, gaat het wel steeds beter. Ontwikkelingswerk, gewoon samen doen. Omdat ontwikkeling werkt.

Feit of fabel: er gaan astronomische bedragen naar ontwikkelingssamenwerking

“De meeste mensen hebben geen flauw idee hoeveel we aan ontwikkelingssamenwerking geven.” Mirjam Vossen (sociaal geograaf) en Pieter Bon (journalist) gaan in gesprek over ontwikkelingssamenwerking. Want gaan er inderdaad astronomische bedragen naartoe? En klopt het dat er, ook na de aangekondigde bezuinigingen, nog meer dan genoeg overblijft? Wat is feit, wat is fabel?

Feit of fabel: ontwikkelingsgeld blijft allemaal aan de strijkstok hangen

Er zijn nogal wat misverstanden over de besteding van ontwikkelingsgeld. Veel mensen twijfelen of het geld wel goed terechtkomt. Of dat het allemaal aan de strijkstok blijven hangen. In deze tweede video duiken Mirjam Vossen (sociaal geograaf) en Pieter Bon (journalist) in het fenomeen “de strijkstok”. Wat is die ‘strijkstok’ eigenlijk, en waar komt het geld terecht? 

Facts & figures

Waarom is er nog armoede na 75 jaar hulp? Hoeveel ontwikkelingsgeld blijft aan de strijkstok hangen? En wat heeft ontwikkelingssamenwerking opgeleverd? Voorbij de Borrelpraat neemt je mee langs onbekende feiten en veelgehoorde fabels over ontwikkelingssamenwerking.

 Prikkelend, verfrissend en praktisch voor iedereen die meedoet aan het gesprek over ontwikkelingswerk.

  • Afzender

    Ontwikkeling Werkt wordt mede mogelijk gemaakt door 17 ontwikkelingsorganisaties: Amref, Cordaid, Dorcas, Edukans, Heifer, The Hunger Project, Leger des Heils, Liliane Fonds, Mercy Corps, OxfamNovib, Partos, Unicef, VSO, Wemos, Wilde Ganzen, Woord en Daad en World Vision.