yellow shape
Communicatie & Engagement Nieuws

Recap: Bijeenkomst de toekomst van wereldburgerschap

Op 13 maart 2025 organiseerde Partos een bijeenkomst over de toekomst van wereldburgerschap. Professionals uit het onderwijs, NGO’s en film waren aanwezig om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen over het versterken van wereldburgerschap in Nederland. De bijeenkomst richtte zich op het opbouwen van een netwerk van partners en het formuleren van concrete acties om wereldburgerschap verder te ontwikkelen, door samenwerking tussen NGO’s, onderwijsinstellingen en culturele organisaties zoals onder andere Movies that Matter. 

01 april 2025

Wat is Wereldburgerschap?

We begonnen de bijeenkomst met de vraag: “Wat is wereldburgerschap?” Er werden verschillende persoonlijke definities besproken, wat direct een levendige discussie op gang bracht over de verschillende interpretaties. Tijdens deze discussie werd duidelijk dat er een brede definitie van wereldburgerschap bestaat. Deze uitwisseling van ideeën zorgde voor een dieper inzicht in de diverse perspectieven op wereldburgerschap binnen onze sector. Ondanks de verschillende interpretaties was de algemene consensus dat wereldburgerschap gaat over een bijdrage leveren en betrokkenheid tonen, niet alleen binnen de eigen gemeenschap, maar ook over onze grenzen heen. 

Kansenanalyse Wereldburgerschap

Ruth van de Velde van The Broker presenteerde de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek Kansenanalyse Versterking van Wereldburgerschap in Nederland. Ze lichtte het onderzoeksproces en de geleerde lessen toe, die onder andere waren:  

  • Samenwerking is cruciaal, waarbij het samenbrengen van verschillende partijen leidt tot meer impact en innovatie;  
  • Jongeren betrekken, door hen actief te betrekken bij onderzoek naar hun interesses en zorgen, zodat initiatieven beter aansluiten bij hun behoeften;  
  •  Intersectorale samenwerking, waarbij samenwerking tussen verschillende sectoren innovatie en impact bevordert 

Na haar presentatie volgde een levendige discussie over burgerschap en wereldburgerschap. Er werd gesproken over de verschillen tussen deze twee begrippen, waarbij sommige perspectieven suggereerden dat ze in bepaalde situaties als synoniem kunnen worden beschouwd. De implementatie van wereldburgerschap in gemeentes en op lokaal niveau kwam ook aan bod, wat aansluit bij de aanbeveling in het rapport om te kijken naar mogelijkheden in provinciaal en gemeentelijk beleid. 

Een belangrijk gespreksonderwerp was hoe jongeren bij wereldburgerschap te betrekken en hoe NGO’s en andere organisaties hen kunnen bereiken. Dit sluit aan bij de aanbeveling in het rapport om thema’s te onderzoeken die jongeren belangrijk vinden en hierbij aan te sluiten. De conclusie was dat hoewel jongeren zich bewust zijn van wereldwijde kwesties, er een gevoel van urgentie en kennis over hoe ze kunnen bijdragen ontbreekt. Als oplossing werd voorgesteld om lokaal ruimtes te creëren, financiering te bieden en jongeren de kans te geven zelf initiatieven te nemen om problemen aan te pakken. Wat ook aansluit bij de interesse gedreven benadering die in het rapport wordt voorgesteld. 

Presentatie Broker wereldburgerschap_ resultaten & aanbevelingen

Wereldburgerschap in het onderwijs

Miguel Heilbron presenteerde over initiatieven om wereldburgerschap in het onderwijs te versterken. Hij benadrukte de noodzaak om een verbinding te leggen tussen burgerschap en wereldburgerschap, en het integreren van de Sustainable Development Goals (SDGs) in het curriculum om het meer bereikbaar te maken voor jongeren. Hij deelde posters met wereldBurgerschapscirkels uit als discussiemiddel, die tien hoofdthema’s omvat die aansluiten bij de SDGs. We bespraken welke aspecten van de cirkel relevant zijn voor onze organisaties. Deze thema’s bieden een kader om wereldburgerschap concreet te maken in het onderwijs en andere sectoren. Tijdens de discussie konden deelnemers reflecteren op hoe deze thema’s aansluiten bij hun eigen werk en doelstellingen, wat hielp bij het identificeren van mogelijke focusgebieden en samenwerkingsmogelijkheden om wereldburgerschap te versterken.  

Presentatie: Wereldburgerschap in het onderwijs, van Burgerschap naar Wereldburgerschap

Film en Wereldburgerschap

Margje de Koning van Movies that Matter presenteerde hoe film kan bijdragen aan bewustwording en betrokkenheid bij mondiale vraagstukken. Ze benadrukte dat films een krachtig middel zijn om gesprekken op gang te brengen, perspectieven uit te dagen en mensen uit hun bubbel te halen. Ook kwam aan de orde hoe films gebruikt kunnen worden als instrument om beleidsmakers en besluitvormers inzicht te geven in complexe kwesties.  

Presentatie Movies that matter Social Impact Strategies (Margje)

Presentatie – Film and Impact 2025 (Sohana & Laura)

Discussie Tafels

Na de presentaties werden de deelnemers verdeeld over vier discussietafels, elk met een eigen thema: 

  1. Engagement en Framing: Hoe kunnen we de juiste woorden gebruiken om onze doelgroepen te bereiken? 
  2. Onderwijs en NGO’s: Hoe kunnen we samenwerken om wereldburgerschapseducatie te verstevigen? 
  3. Film en NGO’s: Hoe kunnen het filmfestival en filmmakers samenwerken met NGO’s om wereldburgerschap te verstevigen? 

Belangrijke inzichten

  • Er bestaat een brede definitie van wereldburgerschap. De focus ligt op het versterken van betrokkenheid en bewustzijn over mondiale issues. 
  • Het is cruciaal om jongeren te betrekken bij wereldburgerschap door ontmoetingen en dialoog te creëren, financiering beschikbaar te stellen en hen de kans te geven om zelf initiatieven te ontplooien. 
  • Het is belangrijk om wereldburgerschap te integreren in het onderwijs curriculum. NGOs  kunnen input leveren op mondiale issues voor onderwijsprogramma’s, presentaties op school geven, sponsoracties organiseren met leerlingen etc.   
  • Filmmakers en filmproducenten vinden het moeilijk om NGOs goed te benaderen omdat de ‘beleefwerelden’ anders zijn, maar er wordt wel gezien dat samenwerking heel kansrijk is omdat werkvelden dicht bij elkaar liggen en vaak gaan over globale thema’s. NGOs zijn experts op bepaalde onderwerpen en hebben een goed netwerk. Filmmakers weten met verhalen een publiek te bereiken. Het is goed om die ‘matchmaking’ verder uit te werken te verdiepen om samen meer impact te maken.  
  • Engagement en framing: Wereldburgerschap is niet echt een lekkere term: het klinkt oubollig, en is niet duidelijk. Mensen voelen zich niet snel een Wereldburger. Door aan te sluiten bij wat mensen wel belangrijk vinden, wordt de boodschap sneller opgepakt. Dat betekent wel dat er dan per doelgroep een aparte term of omschrijving gebruikt wordt. Per situatie en doelgroep bepalen we de boodschap en engagement strategie. 

Vervolg

  • Wil je meewerken aan het vervolg? Sluit je aan bij de werkgroep Wereldburgerschap die maandelijks online bij elkaar komt. 
  • We gaan aan de slag met het organiseren van een leersessie rond ‘framing & engagement’ en het voorbereiden van een dag in oktober die in het teken staat van wereldburgerschap. Ook kijken we waar we wereldburgerschap kunnen versterken in beleidsbeïnvloeding.  
  • Wanneer je graag verder wilt werken aan mogelijkheden rondom het onderwijs is het mogelijk om aan te sluiten bij het Wereldburgerschapscollectief van Miguel Heilbron.