yellow shape
Activiteit

Verkiezingen 2023

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De kans om in de stemhokjes te kiezen voor een ander klimaat. Letterlijk én figuurlijk. Het moet menselijker, rechtvaardiger en duurzamer. Partos en leden organiseren tal van activiteiten, zoals de brede publiekscampagne, stemwijzers, diverse debatten, fact-checking, schrijven blogs etc. Hieronder een bundeling van de acties.

Inmiddels is de uitslag bekend, lees onze reactie hier.

Verkiezingscampagne

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Het is tijd voor verandering! De klimaatcrisis, wooncrisis, toenemende ongelijkheid en conflicten vragen om leiders die staan voor rechtvaardigheid en humaan beleid. Laten we samen een ander klimaat creëren! Meer dan 50 maatschappelijke organisaties bundelen krachten in een gezamenlijke publiekscampagne richting de middengroepen in Nederland. 🌍🌿#kiesvooreenanderklimaat. Lees  hier meer over het manifest!

Stemwijzer

Hoe zien 17 politieke partijen de toekomst van ontwikkelingssamenwerking en andere buitenland onderwerpen? Wat hebben zij daarover opgenomen in hun verkiezingsprogramma?
Wij hebben vast de programma’s van de 17 partijen doorgenomen en een overzicht voor je gemaakt!
Ook zijn er op specifieke thema’s interessante stemwijzers terug te vinden van Partosleden: 

Factsheet Ontwikkelingssamenwerking & Onderzoek

Wat zeggen de verschillende partijen over ontwikkelingssamenwerking? Hoe staat dit in relatie met hun migratie standpunten? Wat zijn andere belangrijke facts & figures rondom ontwikkelingssamenwerking? Over politieke standpunten, resultaten, feiten en impact: lees er alles over in onze Factsheet Ontwikkelingssamenwerking. I&O Research voerde in opdracht van Partos een opinieonderzoek uit onder Nederlandse kiezers, dat inzicht geeft in waar zij straks hun stem op baseren en hoe zij aankijken tegen een aantal progressieve maatregelen. Ook interessant is de ‘fact checking’ rondom migratie: Persbericht ‘NGO’s verenigen zich om asielfabels…’ & Feiten of fabels rondom Migratie. Verder hebben we onderzoek gedaan naar het VVD-plan om 5,5 miljard te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Conclusie: een verkiezingsstunt ten koste van mensen in ontwikkelingslanden. Zo’n drastische bezuiniging zou het einde betekenen van waardevolle Nederlandse bijdragen aan eerlijke en duurzame ontwikkeling. Die bijdragen hebben we hier overzichtelijk op een rijtje gezet.

Verkiezingsdebatten – terug te kijken

Blogs over ontwikkelingssamenwerking in verkiezingstijd