De ontmoeting met de minister
Ik heb Klever dus ontmoet. Daarover is veel te doen geweest. Vrij onverwacht kreeg ik een uitnodiging om kennis te maken met minister Klever tijdens een van haar werkbezoeken in Nederland. Over die ontmoeting met minister Klever wordt me regelmatig het een en ander gevraagd. Ook tijdens de debatavond in de Rode Hoed vorige week sprak ik erover met Ama van Dantzig. Onze achterban is verdeeld en het is behoorlijk balanceren voor Partos. Sommige leden willen de dialoog en samenwerking aangaan met deze nieuwe minister. Tegelijkertijd is er ook kritiek. We zouden een PVV-minister niet moeten valideren op deze manier.
Ik merk in ieder geval dat Klever ‘ongrijpbaar’ is voor veel leden, en dat er een behoefte is om haar te leren kennen en meer te weten te komen over haar aanpak, ook omdat er nog niet veel duidelijk is van hoe haar beleid eruit gaat zien en ze niet per se maatschappelijke organisaties meeneemt in haar overwegingen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na het nieuws van gisteren niet weet hoe we deze minister moeten plaatsen. Aan de ene kant is er interesse en begrip en aan de andere kant wordt een plan aangekondigd dat regelrecht tegen internationale verdragen en mensenrechten ingaat.
Het brede verhaal van ontwikkelingssamenwerking vertellen
Het idee van deze ontmoeting was de minister meer over steun van burgers in Nederland voor ontwikkelingssamenwerking te vertellen. Zij werd daarom ontvangen in de Woord & Daad winkel en ontmoette ze de vrijwilligers die de winkel runnen en vertegenwoordigers van W&D, Wilde Ganzen en Partos. De rol van Partos was in dit geval om het verhaal over ontwikkelingssamenwerking in de breedte te vertellen. Dit verhaal werd ondersteund door Woord & Daad, Wilde Ganzen en de ondernemer uit het netwerk van W&D. De minister wilde vooral van hem weten waarom ontwikkelingssamenwerking van toegevoegde waarde was voor zijn werk (export van bonen) en wat de rol van de overheid is in de landen waar hij werkt. En dat dat gaf hij heel goed aan én werd ook gehoord.
Mijn lessen vanuit het gesprek, die ik hierbij met jullie deel, zijn: Klever vraagt door en wil dat het concreet wordt, zodat ze het écht begrijpt. Haar insteek is vooral economisch. De link met Handel is een belangrijke voor haar, en ik verwacht dat dit in toekomstig beleid van haar hand sterk zal worden meegenomen. Er is zeker interesse in de betrokkenheid vanuit de maatschappij in Nederland van haar kant. Ze zoekt nog wel naar wat de rol van de overheid kan zijn (óf die er is bij het ondersteunen van ontwikkelingssamenwerking). Voor ons als sector is het van belang om te blijven herhalen hoe belangrijk het maatschappelijk middenveld is voor het slagen van activiteiten in het globale zuiden. Over migratie spraken we niet, maar het blijkt dat ook dit door haar hoog op de agenda wordt gezet en dat daarbij een eigen richting wordt gevolgd, waar internationale organisaties zich niet in zullen vinden.
Mijn rol bij dit gesprek was het brede verhaal neer te zetten van ontwikkelingssamenwerking. De minister weet nu dat particuliere initiatieven en het bedrijfsleven baat hebben bij een systemische benadering en betrekken van maatschappelijk organisaties, lokale ondernemers en lokale kennis voor een grotere kans van slagen. En dat wat ons betreft de overheid en het bedrijfsleven daar een constructieve rol in te spelen hebben. We blijven daar kritisch op de komende tijd.
Wat de impact van het gesprek gaat zijn op het nieuwe beleidskader voor het maatschappelijk middenveld en voor het terugdraaien van de bezuinigingen valt nog te bezien. Dat we het niet opgeven moge duidelijk zijn. Soms is de stem wat harder, soms wat zachter, maar altijd met hetzelfde doel: ontwikkelingssamenwerking en het belang van een sterk maatschappelijk middenveld blijven promoten.