yellow shape
nieuws

Partos Highlights 2021

2021, een jaar vol (nieuwe) samenwerkingen, innovaties, activiteiten, online & offline leersessies, evenementen en nieuwe leden. De ‘Toekomstverkenning voor impactvolle ontwikkelingssamenwerking’ was de rode draad door onze activiteiten heen. We kijken graag met jullie terug naar enkele highlights in het jaar.

Partos Highlights video
13 december 2021

Ongemakkelijke onderwerpen op de agenda

In onze samenwerkingsverbanden, vooral ook vanuit het leer- en innovatieprogramma, gaven we het afgelopen jaar in toenemende mate aandacht aan ‘ongemakkelijke’ onderwerpen. Denk aan onderlinge machtsverhoudingen in samenwerkingsverbanden, koloniale aspecten in noodhulp en ontwikkelingssamenwerking, lokalisering, en diversiteit binnen organisaties.

De 10 highlights van het afgelopen Partosjaar

 

De Toekomstverkenning

De Toekomstverkenning was een gezamenlijk traject met leden en partners om mogelijke strategieën te ontwikkelen waarmee we kunnen anticiperen op onzekere factoren zoals de covid-pandemie, klimaatverandering en economische ontwikkelingen. Het traject resulteerde in een ‘A roadmap to explore the future; Dynamic adaptive pathways’.

Toekomstverkenning

 

Regeerakkoord

Partos is positief over de structurele verhoging van het ontwikkelingsbudget. Het valt evenwel tegen dat het voor deze kabinetsperiode gemiddeld minder is dan de €500 miljoen uit de tekst. Ook is de internationale norm van 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen nog ver weg. De wereld staat voor grote internationale uitdagingen en dit vraagt om een ambitieus Nederlands buitenlands beleid.

Complete reactie

 

Adopteer een SDG-campagne

In januari 2021 begon de aftrap van de campagne voor een Duurzaam Regeerakkoord. Sinds de aftrap hebben 2.100 organisaties en meer dan 4.300 burgers het manifest ondertekend. Het manifest, dat pleit om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als hoofdlijnen te gebruiken in het regeerakkoord, werd overhandigd aan minister Kaag. Als afsluiter sloeg de minister op een Kop van Jut in in SDG kleuren.

Adopteer een SDG

 

Een nieuwe website voor Partos

Eind juni dit jaar lanceerde Partos haar nieuwe website. Een online plek die de bruisende energie van de branchevereniging en haar leden weerspiegelt, die kan dienen als een hub voor de sector. Sinds de lancering van de nieuwe website kunnen lidorganisaties zelf vacatures en evenementen plaatsen op onze website. Wekelijks worden op de website nieuwsberichten, de Partos-evenementen aangekondigd en publicaties gedeeld.

 

Communicatie bijeenkomsten

Voor de communicatieprofessionals van onze leden organiseert Partos regelmatig leersessies over onderwerpen zoals beeldvorming, framing, hoopvol en impactgericht communiceren, shifts in communications, en community-based campagnes. Na een jaar lang online samenkomen, kon dit najaar voor het eerst weer een live Partosevenement worden georganiseerd in Pakhuis de Zwijger.

College Tour

 

Partos Innovatiefestival

Ondanks de pandemie was het Partos-team vastbesloten om opkomende stemmen een mondiaal podium te geven en nieuwe inzichten te ontdekken tijdens de zevende editie van het Partos Innovatie Festival. Daarom kwamen op 8 oktober 2021 professionals, onderzoekers, changemakers en innovators samen om innovatie binnen de ontwikkelingssector te vieren.

Innovatie Festival

 

The Innovation Awards

Wat zijn de meest creatieve oplossingen om de huidige uitdagingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking aan te pakken? Virtual Innovation Labs, Voice+ en CNV International wonnen een Innovation Award. Deze changemakers ontvingen een kunstwerk van kunstenaars geselecteerd door Süd Illustration Agency en de kans om deel te nemen aan de FutureLabs.

Award Winners

 

Publicatie: Knowledge Map

In vijfentwintig Strategische Partnerschappen zijn gedurende vijf jaar allianties opgebouwd tussen het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en maatschappelijke organisaties om de capaciteiten op het gebied van lobby en advocacy te versterken. In de Knowledge Map zijn de kennisproducten die uit deze samenwerkingen zijn ontstaan gebundeld.

Knowledge Map

 

Decolonisation of Aid

Met de #BLM-debatten, aangewakkerd door de moord op George Floyd in mei 2020, kreeg de discussie over ‘decolonisation of aid’ een impuls. Partos, KUNO en The Institute of Social Studies (ISS) zetten  een reeks van webinars op, in samenwerking met experts, om de discussie vanuit verschillende hoeken te benaderen.

Decolonisation of Aid

 

Community-led development

In de Community of practice on Community-Led Development and Human-Centred Design onderzoekt een diverse groep ontwikkelingsactoren het potentieel in hun werk. Nieuwe benaderingen worden gedeeld, ideeën besproken en handige tools uitgelegd. In samenwerking met Butterfly Works en The Zero Hunger Project zijn dit jaar weer meerdere sessies georganiseerd.

Community-led Development

 

Benieuwd naar onze focus in 2022?

Ook volgend jaar willen we zo goed mogelijk werken aan verbinding voor vernieuwing en impact. De thematische focus voor 2022 is Inclusive Civic Power. Binnen het brede pakket aan taken en activiteiten kiezen we voor de volgende prioriteiten: 

  • Diversiteit & inclusie
  • Beleidscoherentie voor duurzame ontwikkeling
  • Politiek en publiek draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking
  • Climate Justice
  • Hope-based en inclusief communiceren

Lees het jaarplan

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Inschrijven